В архивите на Щази е била намерена идентификационна карта от източногерманската тайна служба на името на руския президент Владимир Путин, който през 80-те години на ХХ век е бил агент на КГБ в Дрезден, съобщава германският вестник "Билд", цитиран от Асошиейтед прес.

Изданието публикува днес снимка на картата, издадена на "майор Владимир Путин", валидна до 1989 г., върху която са поставени подпис и печат. Според изданието картата е била намерена сред документи от централата на Щази в Дрезден, отнасящи се до "личния състав и обучението".

Конрад Фелбер, началник на дрезденския клон на службата, разследваща архивите на Щази, е заявил пред "Билд", че картата е давала възможност на Путин безпрепятствено да влиза и излиза от централата. По думите му това би улеснило също вербуването на агенти, тъй като не би било нужно Путин да казва на никого, че работи за КГБ.

Картата е издадена на 31 декември 1985 година, когато Владимир Путин е бил на 33 години. Тя е трябвало да бъде продължавана на всеки три месеца и това се вижда от печатите. До този момент не е била известно, че Путин е имал такъв документ.

"Странно е, защо преди да се завърне в Русия в началото на 1990 година, Путин е предал своето удоставерение в Щази, вместо то да бъде унищожено", коментира "Билд".

В коментар за публикацията говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че съветският КГБ и Щази са били партньорски спецслужби, и изказа предположение, че те може да са обменяли документи за своите служители, предаде БТА.