Гърция провежда диалог с Европейската комисия относно продължаването на газопровода "Турски поток", който преминава от Русия към Турция, през гръцка територия към други страни от ЕС. Това заяви в свое интервю в навечерието на днешната си визита в Москва премиерът на Гърция Алексис Ципрас. 

Наскоро "Газпром" и българското правителство съобщиха, че втората тръба на "Турски поток" с капацитет от 15.75 милиарда куб. м ще мине през България. Първата вече излезе на турския бряг, а синьото гориво, което ще доставя, е предназначено за турския пазар. За да стане това обаче е необходимо разрешение и гаранция от Брюксел, тъй като тръбата трябва да бъде съобразена с изискванията на Третия енергиен пакет - проблем, който спря реализирането на проекта "Южен поток".

Ципрас заяви, че Атина и други европейски държави са убедени, че Европейският съюз трябва да поддържа партньорски отношения с Русия и това в частност засяга проекта за "Турски поток", който трябва да стане "Европейски поток", като част от многостранната политика в енергийната сфера.

"Ние преговаряме в Европейския съюз. Вярвам, че нашите аргументи са силни. Имаме упоритост и търпение и вярвам, че в бъдеще ще имаме положителни резултати", каза гръцкият премиер.

Такива сигнали обаче от страна на българското правителство няма.

"Русия е готова да разгледа възможността за включване на гръцки компании към проектите за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут и не изключи възможността за включване на Южна Европа към "Турски поток" през Гърция, заяви руският президент Владимир Путин след края на преговорите - Готови сме да разгледаме възможностите за включване на гръцки компании към големите инфраструктурни проекти за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут."

"Газпром" започна изграждането на морския участък на "Турски поток" през май 2017 г. Проектът предвижда изграждането на два тръбопровода, всеки с дължина 939 километра. Газът от първата тръба покрива 35% от консумацията на природен газ в Турция. Втората е за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Капацитетът на всяка линия е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Първите доставки са насрочени за края на 2019 г.

Още през ноември Ципрас заяви, че Гърция активно работи по осъществяване на намерението си този газопровод да премине през гръцка територия.