Над 40 000 „зелени билета“ са продадени до 12:30 часа днес в София, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Пътуването с градския транспорт в столицата по всички линии в рамките на деня само срещу 1 лв. е мярка, предприета от Столичната община заради опасно замърсения въздух. В града трудно се дишаше и в понеделник, но "екобилетът" вчера не се предлагаше за гражданите. 

"Зеленият билет" представлява еднодневна карта за градския транспорт. Карта за пътуване за цял ден се предлага винаги, но на цена от 4 лв. В обикновен ден броят на закупените карти за еднократно пътуване е около 37 000, съобщават още от ЦГМ.

Седем пъти повече в сравнение с друг ден са продадените дневни карти през мобилното приложение на ЦГМ или до обяд това са 700 „зелени билета“ за 1 лев. Най-много са продажбите на касите на метрото - 23 000 броя, в автобусите - 5200. На пунктовете на ЦГМ са закупени около 5600 като за сравнение през обикновен делничен ден броят на продадените билети за еднократно пътуване е 3300.

Мярката за чист въздух се въвежда в София за втори път, откакто съществува като опция. Първият път бе на 28 януари тази година, когато отново замърсяването на въздуха беше в пъти над нормата. Тогава за деня бяха продадени 24 259 зелени билети, припомнят от ЦГМ. 

И днес на касите за билети за градския транспорт човек може да си купи еднократен билет срещу 1,60 лв. Вероятно е имало и хора, които не са знаели за екологичната опция. От ЦГМ обаче обявиха, че всички служители на касите за билети са били инструктирани да предлагат на клиентите дневната карта срещу 1 лв. 

Общо около 210 000 "зелени билета" са били разпределени за продажба на шофьорите в градския транспорт, на касите на ЦГМ и на метрото. 

Все още не е ясно дали и утре в столицата няма да се диша от замърсяване и ще има ли нови облекчения за гражданите с цел да да слязат от личните си автомобили от екоподбуди.