Заместник-кметът на София, отговарящ за транспорта - Евгени Крусев, подаде оставка, ден след като бе викан на разпит да дава обяснения за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Както е известно, прокуратурата проверява условията на обществената поръчка за ремонта. Оставката бе приета този следобед от кмета Йорданка Фандъкова.

От гражданската инициатива "Спаси София" подадоха сигнал, който бе последван и от разследвания в медиите, за влагането на подложки по трамвайното трасе, заради които един от участниците в търга е бил неправомерно отстранен.

"Вчера късно следобeд получих призовка от прокуратурата във връзка с проверката на ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Призован съм в качеството си на обвиняем, - заяви на пресконференция Крусев, цитиран от агенция "Фокус". - Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата".

Крусев отрече да има вина и по-скоро насочи такава да се търси в проектантите или в другите участници в процеса. В същото време посочи, че все още не знае в какво точно е обвинен, щял да разбере другата седмица, когато отиде до столичната следствена служба.

"Категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Точно това е целта на действието ми в момента. Оказваме пълно съдействие на всички разследващи органи, които се занимават с ремонта. Изпратили сме цялата документация, която е изискана. 

В качеството си на възложител на процедурата нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на проверката на прокуратурата. Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес по направата на проекта, се надявам прокуратурата да го установи", заяви той.

Уточни и че подаването на оставката било лично негово решение.

Както е известно, в основата на съмненията за злоупотреби при търга са т. нар. виброизолационни подложки по трамвайното трасе. Те би трябвало да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите. С този аргумент Столична община поставя стриктни изисквания в обявената обществена поръчка. Тези подложки трябва да са изработени от нов материал и да са с маса около 5 килограма на квадратен метър.

За участие в търга са допуснати 4 фирми. Две отпадат, защото не отговарят на изискванията. Едната фирма - „ПСТ Градска среда Зона 2”, е отстранена, защото предлага виброизолационни подложки с маса над 15 килограма на квадратен метър или три пъти повече от изискването.

В крайна сметка победител в конкурса е „Джи Пи Груп”. Но според инициативата „Спаси София”, след като печели търга, фирмата започва да полага съвсем различен материал – този на... отстранения конкурент.

Но промяната на вида на използваните подложки не е по решение на победителя в търга. Повече от месец, след като „Джи Пи Груп” вече е започнала строителните дейности, възложителят Столична община променя изискването за материала.