Мириам седи на масата на родителите си в дома им в парижко предградие, докато свещите от Шабат блещукат пред нея. Заедно със съпруга си и новоредния им син тя разказва за преживяната болка през изминалата седмица. Това е обичаен разговор за много от френските евреи.

Мириам не пожела да сподели фамилното си име, защото се страхува за безопасността си. Тя се колебае дали Франция е страната, в която нейното семейство може да води пълноценен начин на живот, дали може да я наричат свой дом.

Според "Еврейската агенция за Израел" 55 000 френски евреи са напуснали държавата след 2 000 г.

"Страхувам се за бъдещето на детето ми тук", заяви Мириам пред CNN. "Надявам се, че ще има за него бъдеще във Франция, а и нека не забравяме, че еврейските общности са част от историята на Франция", добави тя.

По-рано през месеца френското правителство заяви, че антисемитските действия са се увеличили с 69 процента през първите девет месеца на 2018 г. Новите данни бяха придружени с обещание, че управляващите ще инвестират пет милиона евро в борбата срещу антисемитизма в училищата и с клетва за справяне с речта на омразата онлайн. 

Изследване на CNN и ComRes, публикувано по-рано през тази седмица разкри, че един на всеки пет французин на възраст между 18-34 години никога не е чувал за Холокоста.

Фредерик Потие, на когото е възложено да ръководи плановете на правителството за борба с антисемитизма, заяви, че данните от анкетата са шокиращи.

"Аз съм наистина изумен от това число, защото в нашата страна... 20 процента са много", каза той.

Когато бе попитан от CNN защо това число е твърде високо, Потие отговори така: 

"Не твърдя, че нямаме никакви проблеми - да, имаме. Имаме няколко проблема - някои учители изпитват трудности при преподаването на Холокоста".

Артур Ревершон, учител по история в Париж, заяви, че преподаването на Холокоста заема централна част в програмата на средните училища и темата често е включвана на изпитите.

"Историята, която се преподава на децата между 11 и 13-годишна възраст, обхваща основно появата на юдаизма. Що се отнася до антисемитизма във Франция, аферата "Драйфус" е в програмата в средните училища (13-14) и в гимназиите (16-17). Това ни позволява да се потопим в проблема на антисемитизма във Франция и Европа", отбеляза Ревершон. "Като цяло, мисля, че Холокостът се преподава добре и е погрешно да се твърди, че е трудно да се учи за него във френските училища, особено в предградията", добави той. "Аз съм преподавал в три различни училища и никъде не срещнах трудности в преподаването на Холокоста, а моите ученици винаги възприемаха уроците. Ако това са реални примери и аз не твърдя, че не са такива, това са изолирани случаи", завърши преподавателят.

Насилствени атаки

От 2006 г. насам, когато младият евреин Илан Халими бе отвлечен и убит, 11 души са ставали жертва на антисемитски атаки във Франция.

През 2015 г. бяха убити четирима души в супермаркет в Париж.

Три години по-късно други четирима, включително три млади деца, бяха застреляни в еврейско училище в Тулуза.

През 2017 г. Сара Халими, 65-годишна ортодоксална еврейка, бе убита в собствения си апартамент, извлечена от леглото и изхвърлена от балкона.

По-рано през 2018 г. стотици хора излязоха на протест, след като 85-годишната Мирейе Нол бе убита в дома си, действие, което френските власти определиха като антисемитско престъпление от омраза. 

Този списък със смъртоносни нападения можеше да включва и 18-годишния парижанин Натаниел Азулей, който сподели, че мъж го е нападнал с трион заради спор на пътя. Азулей твърди, че мъжът се е държал учтиво първоначално.

"Той ми говореше нормално, но в даден момент, речта му се промени, след като видя моята кипа (юдейска традиционна шапка)", заяви Азулей.

Агресията на мъжа накарала Азулей и брат му да напуснат колата си и да започнат да бягат. Въпреки че и двамата тренирали Крав Мага, бойно изкуство, използвано от Израелската армия и преподавано в еврейските центрове във Франция, нито един от тях не могъл да се откъсне от нападателя. 

"Той започна да обижда - "ш*бан евреин, ти ще умреш на пътя", разказа Азулей. "Той искаше да умрем... той наръга брат ми с триона и брат ми не можеше да се защити с уменията си по Крав Мага", добави той.

Азулей твърди, че се е опитал да спаси брат си, който е бил съборен на земята с трион допрян до гърлото му, но приятели на атакуващия пристигнали и ги обградили.

"Мъжът започна да вика: "Те са ш*бани евреи, можем да ги пребием, хайде, удряйте ги", каза Азулей. "Опитахме се да изтичаме обратно до колата. Той ме атакува с триона в гърба, но бях с дебело яке. Неговите приятели се насочиха срещу брат ми и го блъскаха в земята. Успях да хвана триона. Хванах го за острата страна и той ме поряза по пръстите. Трябваше после да ми ги зашиват в болницата", допълни той.

Азулей твърди, че нападението е приключило чак след като бащата на мъжа помолил сина си да спре.

Братът на Азулей е бил ранен в атаката и полицията води разследване. Но дело все още не е започнато.

 

Повратна точка 

Йонатан Арфи, вицепрезидент на КРИФ, организация, която подпомага еврейските общности във Франция, твърди, че са били извършени "няколкостотин атаки" от 2 000 г. насам, като природата им еволюира.

Той дава за пример началото на Втората интифада в Западния браг и Ивицата Газа през 2 000 г. като моментът, в който атаките срещу еврейските общности са започнали да се променят.

"Преди бяха графити по стените на сградите, сега достига до убийството на хора и тероризъм, така че може да видим как природата на антисемитизма се е променила драстично", заяви Арфи. "Тези атаки бяха извършени от млади хора, солидарни на палестинците и обвиняващи евреите за събитията в Близкия Изток", допълни той.

Докато традиционният антисемитизъм не е ново явление във Франция, правителството се бори срещу това, което то нарича "новия антисемитизъм". Според властите той произтича от Израело-палестинския конфликт.

Потие твърди, че същесвува разделение между "стария" и "новия" антисемитизъм, които са еднакво разрушителни.

"Това, което наричаме във Франция новия антисемитизъм, идва от радикалните мюсюлмани, но както казвам всеки ден, новият антисемитизъм използва много стари послания като "Протокола от Ционските мъдреци" - теорията, че евреите притежават пари и власт", заяви Потие. "...и двете са пряко свързани. Има обща основа между крайнодесните и радикалните мюсюлмани. Когато говориш за евреи и пари, например, е едно и също клише, един и същи стереотип, който се използва и от двете групи. Така че, когато образоваш хората за религиозните поверия, какво е Израел, какво е ционизъм - ти използваш едни и същи инструменти", добави той. 

Хаким Ел Каруи, старши сътрудник към института "Монтен", който преди е работил във френското министерство на икономиката и финансите и е съветвал правителството по въпроси за антисемитизма, твърди, че липсата на досег между двете общности е голям фактор за създаването на напрежение.

Той твърди, че увеличаването на разделението между тях е опасно и води до по-голямо понижаване на разбирателството между тях.

"Това, което се случи в много от работническите квартали е, че докато арабите и евреите едно време живееха заедно, в един момент евреите напуснаха. Еврейските общности напуснаха и отидоха да живеят в западната част на Париж и така вече не се познават", заяви Каруи. "Много се притеснявам ситуацията да не се влоши и мисля, че решение трябва да дойде от правителството, но също и от мюсюлманската общност. Фактът, че има толкова мълчание по тази тема е проблем", добави той.

Правителството се надява, че с новия план ще успее да изкорени антисемитизма от Франция.

Но за Мириам и семейството ѝ въпросът дали да отгледа сина си в държавата остава отворен.

Насилието срещу френските евреи я плаши и тя смята, че мерките на правителството не са достатъчни.

"Вече повече от 10 години правителството продължава с опитите, така е, но това не е достатъчно", твърди тя. "Водещ приоритет трябва да бъде разпознаването на проблема, сърцевината на проблема, а това е радикалният ислям. Първо, назови проблема. Едва тогава започвай с образоването", добави Мириам.

Статията е публикувана в сайта на CNN. Авторите са Антониа Мортенсен, Джеймс Мастърс, Клариса Уорд и Марго Адад.