Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Единственият оцелял от атентатите в Париж през 2015 г. терорист Салах Абдеслам се яви днес пред съда в Брюксел. Той отказа да отговаря на въпроси и заяви, че европейскитe съдилища отказват на мюсюлманите презумпцията за невинност.

"Забелязвам, че мюсюлманите са съдени и заплашвани. Те са съдени без милост. Няма презумпция за невинност за тях", заяви той пред съдията Мари-Франс Кьотжен.

Абдеслам и съучастникът му Суфиан Аяри в рисунка от съдебната зала.

Големият въпрос беше - дали той ще проговори пред съда.

"Поканиха ме да дойда. Дойдох", каза Абдеслам, който чакаше началото на делото за атаките в Париж в затвор близо до френската столица. "Обвинен съм, затова съм тук. Ще запазя мълчание. Това е мое право и мълчанието ми не ме прави виновен или престъпник. Това е моята защита. Защитавам се, като мълча."

"Съдете ме. Правете каквото искате с мен", заключи той. "Аз вярвам в милостта на моя Бог."

Тази нощ терористът бе изведен от затвора край френската столица и бе откаран с конвой към Белгия. Брюксел е поставен под засилени мерки за сигурност заради опасенията от нов атентат покрай делото в Съдебната палата в столицата.

Експерти коментират, че освен от терористичен удар, белгийските власти се опасяват също от опит за самоубийство на подсъдимия или опция за бягство.

Делото ще продължи четири дни и е свързано с престрелка в Брюксел след атентатите във френската столица. Абдеслам успя да се върне в Брюксел след парижките атентати и се укриваше повече от три месеца. При полицейска проверка на адрес той и негови съучастници откриха стрелба.

Делото срещу Абдеслам в Белгия се води по този случай. Ако бъде признат за виновен, той и негов съучастник са заплашени от по 40 години затвор за опит за убийство с терористични подбуди.

Френските власти пък смятат, че 28-годишния Абдеслам е играл ключова роля в организирането и провеждането на атентатите в Париж на 15 ноември 2015 г., когато бяха убити 130 души. Брат му Бахрейн пък беше сред терористите, които се самовзривиха при атаките. Делото във Франция обаче се очаква да започне най-рано през 2019 г.

Брюксел е поставен под засилени мерки за сигурност.

 

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

След като мюсюлмани убиват

След като мюсюлмани убиват без презумпция за невинност нормално е делата срещу тях да протичат по същият начин. Мисля че и в ислямски държави ще протичат по този начин, след като точно терористи са убили повече мюсюлмани от цялото НАТО и Русия взети заедно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.