Млад мюсюлманин спаси 15 души в завзетия от джихадиста Амеди Кулибали еврейски магазин в Париж, пише в. "Ню Йорк таймс".

Работещият в магазина 24-годишен Ласана Батили, родом от Мали, скрил клиентите в хладилното помещение на супермаркета, в който се продава кашерна храна. Четирима заложници загинаха при щурма на командосите, които ликвирдираха Кулибали.

"След като терористът нахлу в магазина, бързо отведох хората в мазето, където е хладилният склад", разказва Батили пред френската телевизия Бе Еф Ем. "След това спрях тока там. Казах на хората да мълчат и да не издават никакви звуци, защото ако онези отгоре чуят, ще слязат и ще ни избият", допълва африканецът.

Полицаи арестуват Ласана Батили, след като го вземат по погрешка за терорист.

Самият той избягал малко по-късно с товарния асансьор, с който се изкачил нагоре и излязъл навън точно пред магазина. Останалите обаче се уплашили, че могат да бъдат чути от Амеди Кулибали, и решили да останат в тъмното мазе.

Когато излязъл пред магазина, Ласана Батили първоначално бил взет за терорист. Полицаите му изкрещели да легне на земята с ръце на тила и насочили оръжията си срещу него. Сцената била заснета от случаен минувач. Тогава била разпространена фалшивата новина, че край еврейския магазин е задържавн терорист.

Малиецът прекарал час и половина с белезници. След изясняване на ситуацията той дал ценна информация на силите на реда, като описал подробно магазина и входовете му.

Криещите се в мазето също поддърали контакт с полицията по мобилните телефони.

След края на драмата завалели предложения Ласана Батили да получи френско гражданство и най-високото държавно отличие на страната - Ордена на Почетния легион.