Ако БСП спечели следващите парламентарни избори ще направи всичко възможно държавата да купи българските активи на чешкото енергодружество ЧЕЗ.

Такава заявка даде лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред представители на Вишеградската четворка, съобщава партийният пресцентър.

По време на срещата на лидерите на партии от страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, плюс Хърватия и България, председателят на БСП Нинова е провела двустранна среща с Павел Поц -представител на Чешката социалдемократическа партия, която участва в правителството на Чешката република и евродепутат.

На нея е била обсъдена сделката за продажбата на ЧЕЗ България на "Инерком", чийто собственик е Гинка Върбакова. Нинова представила пред чешката страна доклада по казуса на временната парламентарна комисия на българското Народно събрание. Тя запозна чешките си колеги с позицията на БСП.

“Тази сделка е непрозрачна, с подставени лица, тя засяга националната сигурност на България и сигурността на близо три милиона българи”, е цитирана Нинова от пресцентъра на БСП.

Тя обяснила, че досега от БСП са предприети всички парламентарни и законови мерки тя да бъде спряна.

“Тъй като чешката държава е собственик на акции в ЧЕЗ, моля информирайте чешкото правителство, че при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия- българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата. Ще работим за това- България да си върне собствеността върху тези активи. Във вашите държави те са държавна собственост. За нас това е въпрос на национален суверенитет”, казала в заключение Корнелия Нинова.