Конфликтът в Украйна отново ескалира. Как трябва да реагира Европа? Какво всъщност се случи в Азовско море? В състояние ли е Украйна да отвърне на конфронтацията на мощния си съсед?

Отговори от своята позиция дава украинският президент Петро Порошенко в интервю, пред главния репортер на в. “Билд” Паул Ронцхаймер.

Господин президент, току що бяхте във военна база. Русия твърди, че с политиката си водите предизборна битка. Това вярно ли е?

Не вярвайте на лъжите на Путин. Това е смехотворно! Помните ли как той обясняваше пред света, че в Крим нямало руски войници? Спомняте ли си, че нямало руски войници в Източна Украйна? Или пък за отровителството на бившия руски агент в Солсбъри? Путин разказва на света приказки, сега отново.

Какво се случи при сблъсъка с руския боен флот?

Нашият флот се придържаше към международното право. На масата сложихме всички доказателства. Всеки може да се убеди, че руски войници нападнаха нашия флот.

След този акт на агресия ние бяхме длъжни да реагираме. Ето защо в някои региони обявих военно положение, тъй като сме длъжни да браним отечеството си. Сега е като през 2014 г. Путин иска да анексира и други части от страната. Сега се държи точно така, както тогава.

Действително ли?

Путин иска да възкреси старата руска империя. Крим, Донбас, той иска цялата страна. Като руски кайзер, както той гледа на себе си, неговата империя не може да съществува без Украйна. Той гледа на нас като на колония. Това той го искаше още в началото на конфликта, продължава да го иска.

Но откакто съм на власт, Украйна вече не е колония. Той презира идеята, че Украйна иска да е част от Европейския съюз и НАТО. Ето защо е налице тази поредна руска агресия, при която имаме сведения, че Путин е готов да планира сухопътна офанзива. Представихме на всичките си партньори сателитни снимки.

Трябва ли в Азовско море да бъдат разположени германски бойни кораби? До какво би довела подобна стъпка?

Германия е сред най-тесните ни съюзници и се надяваме, че и в НАТО има държави, които са готови да изпратят бойни кораби в Азовско море, за да подкрпеят Украйна и да гарантират сигурност.

Единственият език, който Путин разбира, е сплотеността на западния свят. Ние не можем да приемем подобна агресивна политика от страна на Русия. Първо беше Крим, след това Източна Украйна, сега той иска и Азовско море. И Германия трябва да се запита каква ще е следващата стъпка на Путин, ако не го възпрем.

Може ли изобщо Путин да бъде спрян?

Светът трябва да говори с един глас. От гледна точка на невероятната руска агресия са ни нужни незабавни нови санкции. Путин трябва незабавно да освободи нашите войници и същевременно да деблокира Азовско море за международното корабоплаване. Не става въпрос само за блокирани украински търговски кораби, а и за три германски кораба.

Защо не направите опит да разговаряте лично с Путин?

След инцидента телефонирах директно на Путин и помолих за незабавни преговори. Но е така, както беше през 2014, 2015 и 2016 г. – винаги, когато войски на Путин атакуват Украйна, той престава да контактува.

През изминалите години вие многократно, също и пред “Билд”, предупреждавахте за опасност от мащабна война. Какво този път е по-различно?

Тук не става въпрос за предупреждения, а за факти. Еднозначно го показват сателитни снимки и записи. Не искам война. Това, което искам, е мир за страната ни. Когато Путин изтегли войските си от границата, незабавно ще отменим военното положение. За жалост нямам голяма надежда, че Русия ще прекрати агресиите.

Какво очаквате от канцлерката Ангела Меркел?

Канцлерката Меркел е голяма приятелка на Украйна. Тя вече веднъж спаси страната ни при преговорите в Минск през 2015 г. Надяваме се, че тя заедно с нашите съюзници отново категорично ще ни подкрепи.