Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия ще нахлуе в Украйна и никой не може да я спре. Прогнозата е на полския министър-председател Матеуш Моравиецки. Той смята, че сигнал за настъплението ще бъде завършването на проекта "Северен поток 2", който удвоява капацитета на сегашния пряк газопровод между Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Втората тръба може да направи трасето през Украйна излишно в транзита на руски газ към Европа и така да разчисти пътя за евентуална военна намеса на Москва.

"Знаем позицията на германското правителство, че това е бизнес проект", казва Моравиецки в интервю за полската информационна агенция ПАП. "Но на изток от Одер никой не вярва в това.

Нищо няма да спре Русия да тръгне срещу Киев", добавя той и цитира вожда на пролетарската революция Владимир Ленин, според когото капиталистите са "толкова алчни, че ни продават дори въжето, на което ще ги обесим". 

В "Северен поток 2" участват компании от Германия, Холандия и Австрия. Проектът разделя държавите в ЕС. Докато Берлин твърди, че това е чисто икономическа инициатива, Централна и Източна Европа възразяват, изтъквайки геополитическото й значение - да бъде изолирана Украйна. България подчертава, че ЕС не се противи на "Северен поток 2", както беше категорично против бившия "Южен поток", който целеше също да заобиколи Украйна от юг.

Правната служба на Съвета на ЕС блокира предложение на Европейската комисия тя да преговаря за "Северен поток 2", за да гарантира, че той би съответствал на европейското право в енергетиката, както стана с "Южен поток". Извън руско-германския проект полското консервативно правителство е в обтегнати отношения с Берлин и Брюксел заради критикуваните му от тях правосъдни реформи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е един от най-острите критици на "Северен поток 2". Проектът беше главна опорна точка в тирадите му срещу германската канцлерка Ангела Меркел.

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Защо и е на Русия да го прави

Защо и е на Русия да го прави ? - украйна е фалирала държава и защо русия да инвестира в нея !! Това поляците въведоха нови измерения в лъжливите новини ..
L F's picture
L F
fantom

-

Дае, и Крим не ѝ е нужен, нали. Ама след няколко месеца недомлъвки ще се измисли нещо.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

????????????????????

От потребление 22 млрд. куб. м газ на година Полша купува от Русия към 18 млрд. Ако не иска да инвестира в руската армия не е ли по добре ТЯ да затвори кранчето на входа в страната и... Похвалиха се, че с 2,9 млрд. американска втечнена газ, ще са избавят от рускио.. Решили са си УЖ вече проблема.. Само още към 9-10 терминала да си дигнат и готово...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.