Официално: два имота, заради които бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е обвиняема в подкуп в особено големи размери, ще бъдат застроени. Това са два от общо трите терена, за които инвеститорът Александър Ваклин твърди, че му е искан подкуп от близо един милион лева (500 000 евро) от Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, за да си няма главоболия и да му вървят преписките в районното кметство. Преди броени дни са влезли в сила две разрешителни за строеж, издадени от главния архитект на столицата Здравко Здравков, става ясно от справка на сайта на направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ).

Здравков е дал зелена светлина още на 26 октомври, проектите са съгласувани от НАГ няколко дни преди това, но двете разрешителни са влезли в сила съответно на 20 и 21 ноември, показва документацията. Имотите в местността Камбаните са съседни, като върху тях трябва да изникнат жилищни сгради с гаражи и подземни гаражи. За всяко разрешително компанията е платила надлежно по 71 627 лева и 28 стотинки.

Терените са зад Академията на МВР - край бул. "Ал. Малинов", близо до Детелината, където той се влива в Околовръстното шосе.

Както е известно, Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са обвинени за вземане на подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение. Обвинението твърди, че двете бавели преписки, съгласувателни процедури и пр. с цел изнудване на инвеститорите.

Такъв е и случаят с Ваклин.

Терен № 1

Едно от дружествата със забавена административна процедура по съобщаване на заповед за одобряване на изменение на плана за регулация и застрояване и на работния устройствен план било „Ваклин груп“ ООД. Според обвинението при наличие на изрядна документация от Столичната община всяка седмица представител на „Ваклин груп“ ООД посещавал сградата, в която се помещава районната администрация, и се интересувал за движението на заведената на 16 юни 2017 г. преписка. Служителите в деловодството съобщавали, че преписката е при кмета на район „Младост“ и все още не е резолирана за работа на конкретен служител.

През октомври 2017-а дружеството депозирало заявление за съдействие и до главния архитект на Столичната община заради бездействието на районната администрация.

Въпреки това съобщаването на заповедта на главния архитект продължавало да се бави, поради което през декември представляващият „Ваклин груп“ подал жалба в Административен съд–София-град срещу мълчаливия отказ на кмета на район „Младост".

Наред с това Александър Ваклин търсил начин да проведе лична среща с кмета на район „Младост“. Неуспешните му опити го мотивирали да сезира и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Така стигаме до посредника – бившия кмет на района Петко Дюлгеров, който също е обвиняем по делото.

Според обвинителния акт през март 2018 г. Иванчева, Петрова и Дюлгеров решили да поискат подкуп от Ваклин в размер на 250 000 евро (или 20 евро на кв. метър) за въпросното "съобщаване" - съвсем рутинна процедура, която обикновено става в рамките на 2 седмици (още повече че Ваклин граничи със... себе си и на него трябва общината да съобщи за изменен ПУП, б.р.).

Дюлгеров поел ангажимент да съобщи за размера на сумата и да осъществява по-нататъшната комуникация със строителя, който имал всички надлежни документи.

Терени № 2 и 3

Междувременно Дюлгеров узнал, че „Ваклин груп“ ООД притежава и други недвижими имоти, отредени за застрояване на територията на район „Младост“, за които предстои да се предприемат административни процедури, пише в обвинението. Така тримата изчислили, че при спазване на "тарифата" - 20 евро на метър от РЗП за кметицата, сумата на Ваклин би станала 1 милион евро. Затова в крайна сметка му оставили "наказателната" цена от 250 000 евро за споменатия първи терен, а в бъдеще му направили нещо като отстъпка за количество: общо да даде само 500 000 евро.

Именно това са двата имота на Камбаните, които към днешна дата вече са с надлежни влезли в сила разрешителни от 21 и 22 ноември.

Останалото помнят всички. Последваха показният арест и шумното дело.