С приблизително 180 млн. лева ще бъде финансирано изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък.

Правителството даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г." да подпише договор със Столична община в партньорство с "Топлофикация София" ЕАД за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък.

Проектът се финансира от оперативната програма, като общата му стойност е приблизително 370 милиона лева, а отпуснатите безвъзмездно средства са около 180 милиона лева.

С приетото решение става възможно стартиране на дейностите по изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF отпадък, образуван от работата на инсталацията за механично биологично третиране (МБТ) на битовите отпадъци на Столична община - преди проектът да бъде окончателно одобрен от Европейската комисия.

Целта на проекта е да се осигури оползотворяването на образуваната в инсталацията за МБТ на Столична община RDF фракция, с което ще се осигури цялост и устойчивост на управлението на битовите отпадъци на Столична община, обясняват от правителствената пресслужба.