Инициатива за насрочване на ново обществено обсъждане за намеренията на Столична община да тегли заем от 67 милиона евро за изграждане на инсталация за горене на отпадъци в ТЕЦ-София подеха от "Да, България". От формацията призовават гражданите да изпращат писма с такова искане до кмета Йорданка Фандъкова.

Както Клуб Z писа, наскоро общината обяви, че ще вземе заем за инсталацията за оползотворяване на RDF отпадък чрез морално, технически и екологично остарялата технология горене. И обяви обществено обсъждане за това, но на тъмно - без към него да е приложен нито един документ, с който заинтересованите лица да могат лесно и бързо да се запознаят, и най-вече без обяснение какви ще са последствията за чистотата на и без това мръсния въздух в София. Опасенията са, че изгарянето не само ще доведе до още по-големи замърсявания, но и че ще оскъпи такса смет.

"С един клик от тук можеш да изпратиш готово писмо до г-жа Фандъкова за насрочване на ново обсъждане на намерението на Столична община да поеме дълг за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF. Ако имате конфигуриран имейл-клиент, натиснете тук, за да изпратите писмо. Ако нямате, можете да напишете своето писмо на jfandakova@sofia.bg", призовават от "Да, България".

Заедно с ДСБ, БЗНС, "Зелените" и ДЕОС те предприеха кампания "Не на завода за изгаряне на отпадъци насред София" и поставиха редица въпроси за целесъобразността на проекта.

Столичният общински съвет даде в края на юли м.г. зелена светлина на Столичната община и "Топлофикация София" да кандидатстват за европейски средства за осъществяване на проекта "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък". Става въпрос за производство на твърдо гориво от боклук, или т.нар. RDF - Refuse Derived Fuel. 

Проектът ще струва общо 157 млн. евро, от които ЕС и държавният бюджет осигуряват 91 млн. евро. Ще помогне за захранване на 30 000 домакинства с електричество и 40 000 домакинства с топлоенергия. Построяването на инсталацията за преработка на боклук ще продължи 36 месеца, а след това ще обработва 180 хиляди тона RDF годишно.

Инсталацията за изгаряне на отпадъци, планирана за площадката на ТЕЦ-София, е замислена в далечната 2007 г., но през 2017 г. тя е не само морално остаряла, но и противоречаща на тенденциите в практиката и законодателството на европейско ниво. От 2008 г. е в сила задължението най-късно до 2020 г. да се рециклират най-малко 50% от битовите отпадъци, като целите за рециклиране трябва да се повишат до 60-65 на сто до 2030 г.

Обществено обсъждане бе насрочено в края на миналия месец. Но се превърна в пародия на такова. От "Московска" 33 бяха извикали гражданите, за да ги информират за проекта - нещо, което трябваше да бъде направено с публикувана предварително документация.

Горене - да, но далеч от града

Общинските съветници от БСП подкрепят проекта, но настояват горенето да се изнесе извън пределите на града. 

"Считаме, че мястото, което е определено за това, а именно ТЕЦ-София", не е подходящо. За него дори все още няма влязъл в сила ОВОС. По тази причина смятаме, че трябва да бъде преосмислена идеята за място за изграждане на инсталацията за изгаряне на RDF. Ние смятаме, че тя трябва да бъде на площадката край село Яна, местността "Садината", където е изграден заводът за преработване на битови отпадъци. Така ще бъдат съкратени транспортите разходи, както и ще бъде предотвратено допълнителното замърсяване на въздуха в София", се посочва в позиция на левицата.

Извозването на RDF до ТЕЦ "София" е предвидено да става с тежкотоварни камиони, което ще затруднява и без друго натовареното движение в столицата, ще разбива инфраструктурата и ще замърсява допълнително околната среда, допълват.

От БСП излизат с алтернативно предложение - да бъде изграден топлопровод, който да свърже завода в "Садината" със съществуващата топлопреносна мрежа. По техни предварителни разчети това би струвало около 10 милиона лева.

"Единият вариант е да бъде произвеждана топлоенергия, а другият - електрическа енергия, която да бъде продавана на свободния пазар. От финансова гледна точка изграждането на топлопровод ще бъде в пъти по-изгодно за Столична община в сравнение с всекидневното транспортиране на RDF за горене в ТЕЦ "София", посочват още от БСП.