Националният отбор на България приключи участието си в новия турнир на УЕФА Лига на нациите. Вече знаете как - с второ място в група 3 на дивизия С. Вероятно знаете и това, че надпреварата има две фази, а в това време догодина може да се окаже, че участието на нашия тим не е завършило и през пролетта на 2020 г. да предстоят плейофи за класиране на Евро 2020.

Но нека караме поред. Ето какво предстои за националните отбори, включително и за българския, до юни 2020 г., когато в няколко страни и градове на Стария континент ще се проведе паневропейското.

Лига на нациите

Тази вечер първата фаза приключва с мачове от дивизиите В, С и D. Има три въпросителни за първите места в някои групи. Единствените мачове, които ще се играят в турнира догодина, са между Холандия, Англия, Португалия и Швейцария - първенците в групите на дивизия А. 

На 3 декември в Дъблин се тегли жребий за полуфинални двойки. Победителите в тях ще играят финал, а загубилите - мач за 3-4 място. Това ще стане съответно на 5-6 юни и 9 юни в Португалия (Порто и Гимараеш). Шампионът ще е първият победител в Лигата на нациите и ще получи красива купа. Също така ще е спокоен за участието си на европейското - първата квота е запазена за него.

Останалите плейофи в другите три дивизии в Лигата ще бъдат насрочени за март 2020 г. - след изиграване на евроквалификациите. По този начин УЕФА цели да не обезсмисля  пресявките. Когато те приключат и станат известни 20 финалисти, ще бъдат определени още четири състава за Евро 2020 - чрез новия турнир.

Ето ви пример как ще стане това. Ако някои от четирите тима от "нашата" дивизия С, победители в групите (Израел или Шотландия, Финландия, Норвегия, Сърбия или Румъния), са се класирали от квалификациите, квотата отива за следващ по реда на класиране отбор.

България е с отлична перспектива, тъй като за момента е с най-добър актив от вторите в дивизия С и ще остане на позицията, ако тази вечер Румъния не спечели в Черна гора.

Евроквалификации

Жребият и за тях ще се тегли в Дъблин, но на 2 декември. С доброто си представяне в Лигата селекцията ни си спечели място в трета урна - с една по-високо, което е още една добра предпоставка.

Всичките 55 отбора от федерации, активни членове на УЕФА, ще бъдат разпределени в 10 групи. Първите два състава от всяка отиват на европейското. Този път баражи няма да има - тяхното място ще заемат плейофите от Лигата на нациите.

Квалификациите ще протекат ускорено - от 21 март до 19 ноември 2019 г. Ясно е, че ще падат много сметки, особено за страни като България.

Следващият турнир Лига на нациите ще започне през есента на 2020 г. - след Евро 2020. И ще бъде обвързан с квалификациите за Световното. Сигурно е, че България остава в дивизия С, само победителите в групите отиват в по-горна или остават там, ако са от А.