Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германският министър на външните работи Хайко Маас отхвърли твъдението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Германия ще стане "напълно зависима от руските енергоносители", ако не се откаже от проекта за газопровода "Северен поток 2", предаде Асошиейтед прес.

Коментарът на Тръмп "не отговаря на реалността", заяви Маас пред репортери в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

На въпрос за смеха на делегацията му при споменаването от Тръмп на проекта "Северен поток 2" във вторник на сесията на ОС на ООН Маас заяви, че той може да се е дължал на липсата на изненада у германските дипломати от това, че въпросът е бил повдигнат отново от американския президент.

"Германия няма да се умори да противодейства с реални факти и да отбелязва, че това не е политически проект, а преди всичко икономически", каза министърът.

"Северен поток 2" ще позволи на Русия икономически "да задуши" Украйна, заявиха от Министерството на финансите на САЩ, цитирано от ТАСС. 

Изявлението направи американският помощник-министър на финансите Маршъл Билингсли. Той отговаря за финансовото разузнаване и противодействието на финансирането на тероризма.

Билингсли направи изявлението си пред една от подкомисиите към комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Той каза, че сегашното американско правителство смята въпроса за "Северен поток 2" за важен елемент от дневния ред в своите отношения с Европа.

Цялото правителство, включително Тръмп, продължават да убеждават западноевропейските държави да се откажат от намерението за тръбопровода, потвърди представителят на американското министерство на финансите, отбелязва ТАСС.

"Неотдавна съобщих на Финландия, че съжаляваме за решението й да издаде разрешение (за изграждане на газопровода)", заяви Билингсли.

Той напомни, че например Копенхаген не е последвал примера на Хелзинки. "Надявам се да не го и правят", допълни помощник-министърът на финансите за възможността Дания да предостави такова разрешение.

"Ако "Северен поток 2" бъде въведен в експлоатация, руснаците ще използват горивото като оръжие в Европа, в крайна сметка ще "задушат" украинците", каза Билингсли. "Затова за нас това е важен, важен въпрос", повтори той.

Билингсли призна, че Русия разполага с алтернативни трасета дори и Дания да не даде разрешение газопроводът да се изгражда.

"Но забавяне би било в наш интерес", каза американският представител. Той заяви, че такова забавяне би позволило на Вашингтон да убеди европейците да разгледат "алтернативни източници за осигуряване на енергийна независимост", за да не стават "заложници на руския природен газ".

"Трябва ни Европа да има неруски източници на енергийни ресурси, на които тя да може да разчита", добави Билингсли.

Билингсли заяви, че американското правителство е готово да наложи санкции на лица, приближени на руския президент Владимир Путин, в случай на "злонамерени" действия на Русия на международната сцена, пише БТА.

Коментари

Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Хайко Маас каза:

"Германия няма да се умори да противодейства с реални факти и да отбелязва, че това не е политически проект, а преди всичко икономически" И къде са реалните факти, господин министър! Защо никой не може да чуе с колко ще е по-евтин газа от Северен поток 2 за Германия! ;)

Това, че тръбопроводът не бил политически проект,....

...съвсем не прави твърдението на Тръмп. Тук Тръмп е напълно прав. Всъщност и двете страни изхождат от икономически съображения. Тръмп се опитва да подсигури американска доставка на газ за Европа, а Германия иска стабилни доставки на газ по най-евтиния път. Разликата е тази, че по проекта на Германия Украйна наистина ще страда жестоко, докато идеята на Тръмп използва това страдание за коз при подсигуряване на американския бизнес.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.