"Знам колко вие, българите, сте свързани с вашата независимост, вашата идентичност, вашата свобода. Българската нация е една от най-старите на континента, пример сте за всички, най-вече за нас, французите."

Това заяви лидерката на френските националисти от "Национален сбор" Марин льо Пен в Народното събрание днес.

Тя и 20-членна делегация на лидерите на евроскептичните сили в Европа гостуват в България по покана на лидера на "Воля" Веселин Марешки. Те ще участват във форум под наслов "Движените на Европа за нациите и свободата - нов модел за европейските граждани".

Марешки (представен първоначално погрешно като председател на парламента) приветства Льо Пен и я поздрави за последното социологическо проучване във Франция, според което тя води класацията на електоралните предпочитания с 2 процентни пункта пред партията на президента Еманюел Макрон.

"Салвини победи в Италия. Макрон бе детрониран от Марин льо Пен, нашата приятелка", обобщи той, споменавайки италианския вицепремиер и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини.

Лидерът на "Воля" откри дългата час и половина среща с обичайните евроскептични тези, като отбеляза надигащата се патриотична вълна, плод на "целия погром на сегашните ценности". И говори обстойно за тежката европейска бюрокрация, за "армията чиновници", неспособността на ЕС да се справя с проблемите.

Посочи и "Воля" като единствената антисистемна партия в България въпреки почти постоянната подкрепа, която оказват на управляващите неговите депутати в парламента.

"Управляват хора без визия и без воля. И неслучайно Меркел на практика абдикира."

Той се възмути от намесата на европейските бюрократи в националния суверенитет от държавата, после обаче се оплака, че ЕС не прави нищо за картела на горива в България.

"Отхвърлихме тоталитаризма, сега трябва да отхвърлим европейската бюрокрация", каза още той.

Белгийският крайнодесен евродепутат Геролф Анеманс отбеляза колко красива е София, а после се концентрира пространно върху успехите на Салвини в Италия. По тази тема се възхищаваха и други представители на евроскептичното обединение в ЕП "Европа на нациите и свободата".

""Популистите" ни наричат, но ние не сме проблемът, ние сме решението", заяви още Анеманс.

Последна се изказа Марин льо Пен, която, след като разви тезата за остарелия модел на управление на ЕС и обърна внимание на българската уникалност, отбеляза:

"Те просто искат да изчезнат държавите. Дават милиарди, за да се откажат европейците да са сами себе си. Да се претопи националният идентитет. Вашата християнска идентичност е вашият български идентитет."

И предупреди българите за опасностите от миграцията:

"Вие, българите, трябва да знаете какво ще ви се случи, ако не реагирате. При нас мигрантите са във всяко село, неконтролируеми от държавата, банди, мафия и ислямисти."

И заяви, че иска един нов модел в Европа, промяна на ЕС за по-голяма справедливост към отделните народи.

На въпрос дали познава другите патриотични движения в България, Льо Пен заяви:

"Да, познавам ги, срещала съм се с членове на тези партии. Всички тук сме до г-н Марешки, защото направихме задълбочени проучвания за това как се държат едните и другите и смятаме, че именно "Воля" е движението, което споделя нашите ценности и с което имаме най-много общи цели."

Марешки върна комплимента, като се възхити на височайшите си гости:

"Да видите разликата между дивата простащина, байганьовщината и цинизма в самопровъзгласилите се за българските патриоти и интелекта, честността и морала между хората, които виждате тука."

Льо Пен отказа да коментира правителството на Бойко Борисов и българската външна политика, не се върза и да се включи в подигравката на представител на българска медия за "особения" ишиас на лидера на ЕК Жан-Клод Юнкер. Заяви, че евроскептиците ще участват на евровота, защото това е демокрацията. А Марешки добави, че не искат да разрушат ЕС, а да го превърнат в нещо по-добро.

За НАТО лидерката на Националния сбор заяви:

"Да потърсим мнението на народа. НАТО е създадена за специфична цел, тя вече не съществува, после стана инструмент да налага политически решения на народите. Ние предложихме и американският президент Тръмп може би ни чу - да се промени целта на НАТО, самата му природа, да се превърне в един пакт, в който никой не е насилван да участва."

Марешки не пропусна да повтори идеята да се направи референдум за членство в НАТО въпреки многократната нужда да му се припомня, че това не е допустим въпрос за народно допитване според българските закони.

Във връзка с мигрантската криза Льо Пен отбеляза, че ЕС е излъгал европейците за сигурността им.

"Трябва да се направи така, че всяка страна да си върне своите национални граници, като по този начин сама се грижи за защитата на своите граници, за защитата на своята нация", каза тя.

Но добави, че европейската агенция за контрол на границите ФРОНТЕКС може да се запази и да помага на държави в нужда.

"Не трябва да ни се налага как трябва да живеем, да ядем, да танцуваме, да четем книги от хора, които не са били избрани. Ние сме европейци, ние вярваме в Европа и смятаме, че ЕС е най-страшният враг на Европа", заключи тя.

По-късно, в интервю за Би Ти Ви Льо Пен коментира, че НАТО е изгубила смисъла си Русия не представлява заплаха. Като такава тя обяви ислямския фундаментализъм. Льо Пен обясни, че е получавала заеми от руски банки, защото никоя европейска не е искала да я кредитира.

"Европа греши, че води студена война срещу Русия", каза Льо Пен в предаването "Лице в лице" на Цветанка Ризова. "Русия не е опасност. Ние бутаме Русия в ръцете на Китай и един ден ще съжаляваме за това".

Коментирайки бъдещето на ЕС, тя каза, че за разлика от британските евроскептици, нейната формация, подобно на партията на Салвини, не иска изважда страната си от ЕС, а да промени съюза отвътре. Нейният модел е съюз на суверенни нации.

"Имаме възможност да променим модела на сътрудничество, без да се налага да излизаме от съюза", каза Льо Пен.