Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Спорният проект за промени в Закона за вероизповеданията събра ГЕРБ и ДПС в една зала на преговори. А резултатът е, че се разбраха. 

Водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата от движението Йордан Цонев са се договорили за отстъпки от първоначалния проект, поискани от представители и на Българската православна църква, и на други регистрирани вероизповедания у нас. Срещата продължи близо час.

Отстъпките от законопроекта са поне три: първо всички вероизповедания ще получават държавно финансиране, но по различни модели. В първоначалния вариант на проекта държавни пари щяха да получават на практика само Българската православна църква и мюфтийството.

Второ - запазва се възможността за анонимност на даренията за вероизповеданията. И трето - отпада забраната, предвидена в първия вариант, духовни лица чужденци да проповядват. 

Цветанов напомни, че на среща със Светия синод е обещано, че текстовете ще се гледат в парламента само след съгласие от страна на митрополитите. Едва когато те дадат писмено съгласието си, тогава ние с Карадайъ ще положим подписи под промените, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ. Днес изтича срокът за предложения между двете четения на закона.

Зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев обясни, че е имало няколко работни срещи с представители на всички вероизповедания, на които са изчистени спорните моменти и са приети почти всичките им предложения.

Очаквайте подробности

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.