Финансов план за всяко кметство и индивидуални санкции, в това число и политически, за кметовете на общини, ако не следват този план. 

За това се разбраха днес правителството и представители на малките населени места на среща в Министерския съвет, в която участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова, финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Кметовете на малки населени места поискаха от кабинета законови изменения, с които да им се вменят контролни функции, както и да не се молят на общинските кметове за всеки разход, който трябва направят. Кметовете на малки населени места поискаха по-сериозни санкции за "големите" им колеги, които сега често не изпълняват решенията на общинските съвети по отношение на финансирането.

След срещата днес бе решено всяко населено място да си има бюджетна рамка. Кметът на общината ще бъде длъжен да я изпълнява. Кметовете на населените места ще предлагат на общинските власти план сметка. Решено било контролът при изпълнението на обществените поръчки да се осъществява и с участието на кмета на населеното място, на чиято територия се изпълнява проектът, съобщи след срещата градоначалникът на Калофер Румен Стоянов. 

Той бе категоричен: "Нямаме политически цели и искания. До този момент не сме си позволили да се попитаме взаимно кой от коя партия е. Ние сме 3000 кметове".

"Ще има текстове, които ще гарантират, когато общинският съвет приема бюджета за съответната община, той да бъде задължително придружен с финансова сметка, разходи за всяко едно кметство за следващата година. Ще има и засилен контрол по изпълнение на решенията на кмета, възложени му от ОБС, по отношение именно на тези бюджетни сметки. Ще има текстове в Закона за устройство на територията и в Закона за обществените поръчки кметът да участва в контрола при изпълнението на обекти на негова територия, възложени от общината. Ще полага втори подпис при приемането на обекта", допълни и Менда Стоянова на съвместния брифинг, последвал срещата.

Думите ѝ допълни и Горанов. Който се фокусира върху проблема сега - противоборството между общинския кмет от една политическа партия и кметовете от други формации в съответната община.

"Става въпрос за субординацията между общините и кметовете на кметства особено там, където те са се явявали на избори и са поемали обещания. Сега има недобросъвестни понякога, или мотивирани от принципните постановки, решения на общинските кметове. Има го човешкия фактор – ако един кмет на една община е от една политическа партия, а на кметство – от друга, и се явяват на избори и единият, и другият, то има често дори на чисто политиканска основа противопоставяне, което пречи на кметовете на малките населени места да си изпълняват предизборните ангажименти", посочи финансовият министър.

Горанов посочи и че общинските кметове, които нарушават закона, могат да носят и политическа отговорност:

"Санкциите няма да са сто тояги на голо на мегдана. Ще се търси материална и административна отговорност на кмета, а в някои изключителни случаи – и политическа отговорност. Административни и имуществени санкции по отношение на физическото лице кмет на общината."