Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В опит да наследи Ангела Меркел начело на германския Християндемократически съюз (ХДС), Анегрет Крамп-Каренбауер днес обеща нова глава в развитието на Германия, в която "хората ще се чувстват у дома си" в собствената си страна след период на политически вълнения, белязани от възхода на крайната десница, предаде Ройтерс. Крамп-Каренбауер официално представи кандидатурата си за председател на ХДС, изтъквайки близостта си с германския канцлер, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В същото време някогашният вътрешнопартиен опонент на канцлерката и успешен бизнесмен Фридрих Мерц влезе в борбата за наследството й, след като град Фулда в провинция Саарланд издигна офоциално кандидатурата му да води християндемократите.

Ако си осигури лидерския пост на партията, 56-годишната Крамп-Каренбауер ще е в най-благоприятна позиция да наследи Меркел и като федерален канцлер.

Допитванията обаче показват, че Крамп-Каренбауер, която от февруари е генерален секретар на ХДС, е изпреварвана от 62-годишния Мерц. Критиците й смятат, че й липсва обаяние.

Миналата седмица Меркел съобщи, че на партийните конгрес на ХДС през декември ще се оттегли от председателския пост, слагайки край на 13-годишен период, през който тя господстваше в европейската политика.

Като наследничка на центристката линия на Меркел, Крамп-Каренбауер вероятно ще може да съжителства с Меркел като канцлер, какъвто тя иска да остане до края на мандата си през 2021 г.

За Крамп-Каренбауер предизвикателството е да очертае собствен профил, различен от този на Меркел, като същевременно остане вярна на канцлерката.

"Това е край на една епоха", каза пред репортери Крамп-Каренбауер, която германските медии съкратено често наричат с инициалите й АКК.

"Трябва да благодарим на Ангела Меркел за много неща", заяви тя. Крамп-Каренбауер е наричана също "Меркел 2" и "Меркел на бис", посочва АФП. "Опитът ми показва, че човек винаги стои на раменете на предшественика си", добави тя, като наблегна върху нуждата от политическа стабилност в несигурни времена. 

"Трябва да направим така, че хората тук да се чувстват у дома си - хората, които дълго са живели тук, и хората, пристигнали наскоро", заяви тя, имайки предвид рязката промяна, предизвикана през 2015 г. от мигрантската криза в Германия. 

Крамп-Каренбауер изброи предизвикателствата пред осигуряване на благоденствие и социална сплотеност, но не даде подробности за конкретни политики. Тя изтъкна като свои приоритети сигурността, икономическото благосъстояние, съживяването на европейския проект, цифровите технологии и въпроса за интеграцията.

За Мeркел ще е по-трудно да остане канцлер, ако лидер на ХДС е Мерц, тъй като той беше победен от нея в битката за лидерството през 2002 г. и оттогава направи успешна бизнес кариера.

Фризрих Мерц. Снимка АП / БТА

Предимството на АКК пред Мерц и третия претендент - здравния министър Йенс Шпан, е фактът, че тя е печелила избори, макар и в малката западна провинция Саар, и е била там министър-председателка.

По отношение на икономическата политика Крамп-Каренбауер е в левия фланг на ХДС и е силен застъпник на минималната заплата. Преди общите избори през 2013 г. тя предложи максималната данъчна ставка да е 53 процента.

Тя обаче е консервативна по социалните въпроси и се противопоставя на рекламирането на абортите, а през 2015 г. предизвика спорове, когато каза, че еднополовите бракове може да отворят вратата за кръвосмешение и полигамия.

Заричайки се "да не води предизборна кампания срещу останалите", тя отправи послание за партийна сплотеност и каза, че, ако спечели лидерския пост, ще иска да работи с Мерц и Шпан, който засега остава на трета позиция.

Мерц и Шпан също очевидно желаят да обърнат нова страница - първият говори за "обновление", а вторият - за "ново начало".

Мерц е председател на германския клон на американския инвестиционен фонд "Блекрок", чиито офиси в Мюнхен вчера бяха претърсени от прокурори в рамките на най-голямото следвоенно разследване на измами.

Той работи в "Блекрок" от 2016 г. и осъди незаконното намаляване на дивидентите, но ролята му във фонда може да навреди на образа му в социално настроена Германия.

Десният подход на Мерц може да върне някои избиратели на ХДС, прехвърлили се към "Алтернатива за Германия", която се облагодетелства от безпокойството на гласоподавателите от притока на над 1 милион търсещи убежище чужденци от 2015 г. насам.

По-вероятно е Крамп-Каренбауер да може да сформира коалиция с набиращите сила в германската политика Зелени, които сега са втора по сила партия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.