Германската канцлерка Ангела Меркел днес подчерта, че може да работи с който и да е потенциален неин наследник начело на Християндемократическия съюз (ХДС), включително и с някогашния си съперник, завърнал се на политическата сцена след 10-годишно отсъствие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Меркел изтъкна също, че нейният десноцентристки ХДС остава твърдо ангажиран с трудната коалиция с левоцентристките социалдемократи.

Преди седмица Меркел обяви, че планира да се откаже от лидерския пост в ХДС след 18 години начело, но ще остане канцлер до следващите избори.

Кандидатите за поста на Меркел са трима: генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която е най-близка до центристкия подход на Меркел, както и двама претенденти, които се обявяват за по-консервативна линия - бившият лидер на парламентарната група Фридрих Мерц и министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Анегрет Крамп-Каренбауер

Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана още АКК, днес беше официално издигната от местната организация на ХДС в провинция Саар. АКК, бивш премиер на Саар, беше избрана с пълно мнозинство, предаде ДПА.

Сегашният канцлер е на поста от 13 години и заяви намерението си да продължи да работи до изтичането на редовния й мандат през 2021 г.

Притисната днес да отговори дали наистина има желание да направи това, тя отговори:

"Не зная да съществува готовност, ако няма желание".

Много наблюдатели се питат доколко това е реалистично, особено ако лидер на ХДС стане Мерц. През 2002 г. Меркел го отстрани като парламентарен лидер на ХДС и мнозина се съмняват, че двамата биха могли да работят заедно. Мерц напусна Бундестага през 2009 г.

Фридрих Мерц

Меркел каза по този повод, че в миналото "винаги е намирала решения" при работата си с Мерц, макар че "разбира се, невинаги бяхме на едно мнение".

"Не се съмнявам, че ако изходът бъде такъв, ще мога да работя добре с Фридрих Мерц, както и с всеки друг кандидат", каза тя пред репортери в Берлин.

Наследникът на Меркел трябва да бъде избран на партиен конгрес на ХДС на 7-8 декември, след като кандидатите са се представили на поредица от регионални конференции. 

На започнало вчера заседание на ръководството на ХДС, което завърши днес, стана ясно, че е налице "убеждение, че ще продължим да управляваме на базата на коалиционното споразумение", изтъкна Меркел. Заседанието беше посветено на подготовката на партийната конференция в началото на декември.

Националният секретар на ХДС Клаус Шюлер каза, цитиран от ДПА, че за партиен лидер преди конференцията може да бъде издигнат всеки партиен член, като предложението може да дойде от структури на партията на федерално, провинциално, окръжно или областно равнище. Делегати на самия форум също могат да издигнат кандидат за партиен лидер.