Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Законопроектът за отглеждане на марихуана в Грузия ще бъде отменен, каза председателят на парламента Иракли Кобадхидзе след среща с Негово Светейшество патриарх Илия II.

„Основният въпрос, който бе обсъден с патриарха, беше въпросът за проектозакона за отглеждане на марихуана. Обсъдихме този въпрос по-рано в нашия екип и решихме да го оттеглим от парламента. Многократно заявихме, че няма да разглеждаме този въпрос без широки разисквания и постигане на консенсус с обществото и Църквата и ние спазихме това обещание", казва Кобадхидзе, цитиран от "Добротолюбие".

Разглеждането на законопроекта за отглеждането на марихуана за медицински и козметични цели беше спряно в парламента след остър протест от страна на Грузинската църква и обществени представители.

Марихуаната бе легализирана през юли от Конституционния съд на Грузия, въпреки протеста на Църквата, след което парламентът започна да говори за активното култивиране на наркотичното растение в страната. След това грузинският парламент отложи разглеждането на законопроекта за средата на септември, благодарение на Църквата.

Един от авторите на проектозакона, председателят на управляващата грузинска партия, милиардерът Биджина Иванишвили, заяви пред репортери, че отглеждането на марихуана за медицински и козметични цели би донесло милиарди долари на Грузия, но подчерта, че решението няма да бъде взето без съгласието на Църквата и обществото.

Патриарх Илия е изразил противопоставянето се срещу употребата и продажбата на марихуана. В проповед на 5 август той поиска:

„Защитете нашата родина! Защитете нашите деца! Трябва да помним, че употребата на наркотици вече е началото на падането. Отново ви призовавам с молбата: Не позволявайте на децата ни да загинат. Не позволявайте това беззаконие."

Патриархът (католикос) на Грузия Илия II има колосален авторитет в родината си. На 83-годишна възраст той е наричан „човекът с най-голямо доверие в Грузия“ - над 90 % от анкетираните. Около 85 на сто в страната се определят като православни християни, а патриархът лично редовно кръщава всяко трето дете в семейството (над 20 000 бебета от демократичните промени насам).

Интронизиран в дълбоките съветски гонения през 1977 г., Илия е бил личен приятел и уважаван архиерей от св. Гавриил (Ургебадзе).

Коментари

Патриарх Илия ІІ посрещна руските войски

без да се страхува през 1989. Опита се да спаси хората си, призовавайки ги да намерят убежище в близката църква. Въпреки това руснаците убиха 22 мирни граждани, включително жена в напреднала бременност - със сапьорска лопатка. Ние нямаме такива героични фигури сред висшия клир, уви.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.