Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Налагането на санкции за лична употреба на марихуана противоречи на конституцията на Грузия. Това е решението на Конституционния съд в страната, с което се анулират глобите, наложени до момента на осъдени за употреба на канабис. Мотивът на съдиите - става дума за правото на гражданите на "лично развитие".

Конституционните съдии обаче потвърждават, че отглеждането и продажбата на марихуана трябва да останат под ударите на закона, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Досега личното потребление на канабис се наказваше с глоба от около 170 евро, или около 500 лари. Грузинският конституционен съд уточнява, че употребата на марихуана оправдано се преследва, когато представлява "заплаха за трето лице" или когато извършва в "образователни учреждения и някои обществени пространства".

Решението идва, след като през май в столицата Тбилиси имаше многохилядни протести срещу полицейски акции в грузински нощни клубове. Въоръжени униформени тогава нахлуха в две известни нощни заведения и арестуваха 8 заподозрени в наркотърговия. Недоволството от несъразмерната според демонстрантите сила, проявена от силите на реда при операциите, прерасна в искания за легализиране на леките наркотици, после и за смяна на правителството, отбеляза тогава в. "Комерсант". Заради съпротива срещу действията на органите на реда тогава бе арестуван и Зураб Джапаридзе, лидер на партията "Нов политически център - Гирчи", обявила се за пълно легализиране на леката дрога. По-късно той и други задържани бяха освободени срещу глоби. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.