Арестуваният днес председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев изкара на поста по-малко от година и половина, но изглежда не е променил "схемите" в агенцията. Прокуратурата го задържа, заедно със служители на ДАБЧ и посредници, и му е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група и подкуп. 

Харалампиев е от квотата на Обединени патриоти в управлението и по-конкретно - на ВМРО. В светкавична позиция след ареста му от Обединени патриоти обявиха, че напълно подкрепят работата на разследващите и настояват всички уличени в корупция лица да получат най-тежки наказания.

От партията на Карачанов държат да уточнят, че арестуваният шеф на ДАБЧ не е член на ВМРО, а председател на движението "БГ Патриот", което не е част от никоя партия от коалицията, а е от гражданската квота на Обединени патриоти.

Ето и "патриотичното" становище:

Във връзка с появилата се информация за акция на Специализираната прокуратура в Държавната  агенция за българите в чужбина и последвалите арести на лица заради съмнения в участие в корупционни схеми, искаме категорично да заявим, че напълно подкрепяме работата на разследващите и настояваме всички доказано виновни лица да получат възможно най – тежките наказания, предвидени в българското законодателство. Нашата политика винаги е била да се дава българско гражданство на всеки етнически българин, независимо от това къде живее. Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това.

Тази работа е от години

БНР припомни, че не за първи път ДАБЧ попада на прицела за евентуална търговия с български паспорти. Агенцията е органът, който издава удовостоверения за български произход на хора, които кандидатстват за българско гражданство. Оттам нататък документите отиват в Министерството на правосъдието. Придобиването на българско гражданство по натурализация, както и възстановяването на българско гражданство, освобождаването и лишаването от гражданство и отмяната на натурализация се извършват с указ на Президента на Република България, като с тази задача по традиция са натоварени вицепрезидентите. 

Какво са вършели служителите на ДАБЧ, замесени в схемата - осигурявали са документи за български произход, които са били фалшиви. Посредниците първо издирвали кандидати от Украйна, Молдова и Македония, а тарифата за неистински документ за български произход била 5000 евро, съобщи БНР. Такива се издавали по около 30-ина седмично, което генерирало огромна печалба за участниците в групата, ръководена от Харалампиев.

Заради мълчанието на институциите все още не е ясно колко молдовци, украинци и македонци се движат свободно в Европа с български паспорти, без да имат български произход, съобщи БНР. 

Маргарита Попова действаше с размах

За времето, прекарано на "Дондуков" 2 вицепрезидентът Маргарита Попова е успяла да направи българи много повече хора, отколкото вицепрезидентът Ангел Марин за двата си мандата на "Дондуков" 2, се разбра преди време. За Марин се твърдеше в публикации, че продавал гражданство срещу 1000 евро.

62 049 са получили български паспорт с Указ на вицепрезидента Попова, съобщи през май 2016 г. на правосъдието Екатерина Захариева. Това са последните данни, обявявани от властта по тази тема.

В същото време, за периода 22 януари 2002 – 31 декември 2011 в дирекция "Българско гражданство" на Министерството на правосъдието са приети 132 288 молби за гражданство, а 81 749 са се сдобили с българско гражданство за същия период.

Това означава, че за двата мандата на Марин българи са станали близо 82 000 човека, а за един на Попова - с двайсетина хиляди по-малко.

60 194 от "побългарените" от Попова са получили български документ за самоличност на основание "български произход", а само 1855 на основание "обща натурализация".

Основанието "произход" показва, че става дума за граждани на Македония, както и бесарабски българи от Молдова и Украйна.

Илияна Йотова: Най-много са кандидатите от Македония

През май т.г. вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че най-многобройни продължават да бъдат молбите за българско гражданство от Македония.

Тя посочи, че е имало един период на блокиране и към момента се налага да бъдат уважени или отказвани молби за българско гражданство, подадени още през 2015 година, "което надминава всякакви законови срокове".