Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани тази сутрин в 8:50 часа в Ница, Франция.

Това потвърди зам. главният прокурор Иван Гешев, който първо попита репортерите "кого разбират под семейство Баневи". Той поясни, че има европейска заповед за арест на двамата, но и европейска заповед за разследване.

Гешев бе лаконичен, но според думите му "са поискани от европейските ни партньори претърсвания и други действия, които няма да коментирам", на територията на Франция.

Той благодари на френските власти, но отказа да отговори дали двамата са арестувани в техен собствен имот в курорта на Ривиерата.

По-рано днес Специализираната прокуратура започна следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение.

"Днес, 26 10.2018 г., следователи от отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, ал. 6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс. Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД", гласи краткото съобщение.

Казано на прост език: чл. 321 е за организирана престъпна група, което и "праща" случая в спецпрокуратурата. Чл. 255 е класическият за избягване на установяване и плащане на данъци в особено големи размери, 253 - пране на пари, 212 - за документ с невярно съдържание, с който е получено "без правно основание чуждо движимо или недвижимо имущество", а член 203 - за длъжностно присвояване в особено големи размери.

"За да ме разберат гражданите - касае се за източването на приватизираното предприятие "Полимери", заяви Иван Гешев.

Все пак на журналистически въпрос - как така само двамата са организирана престъпна група, Гешев каза, че се касае за "престъпен сговор" (за който не се изисква трети участник, б.р.).

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви в парламента, че не може да дава информация, защото операцията е в ход.

Обиски имаше и в офиса на Баневи на ул. "Жюлио-Кюри" в София, както и в къщата им в Бояна.

"Полимери" беше собственост на бизнесмена Николай Банев  и спря работа през 2010 година, а две години по-късно влезе в процедура по несъстоятелност. Банев се сдоби с едно от най-големите индустриални предприятия в България през 1998 г. "Полимери" беше обявено в неплатежоспособност от 1 юни 2010 г.

След управлението на Баневи и на синдици на територията на завода останаха тонове опасни химикали, за чиято утилизация в крайна сметка се погрижи държавата. А активите на "Полимери" бяха купени от фирма за метали, която обеща да прави нов химически завод.

Ключови думи

Коментари

Пунт и пластика!

Поредните фишеци на Цацароцирка..... Залагам 1000 лв, че нищо няма да се случи от цялата дандания. Евентуално ще смачкат и изперат сигналите и уликите ако са от Европа.... и ще им дадат индулгенция за невинност както на Софиянски, на Бисеров....

"Магнитски"

"Магнитски" накара някои хора да се разработят.

Да беха крали по-скромно и те

Да беха крали по-скромно и те...
 's picture

д-р Петрoff

Сем. иБаневи,

са едни от най-гнусните "герои" на прехода. За едни преход, за други приход.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.