"Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са били обидени от моето изказване. Не е нужно да се аргументирам, вече го направих няколко пъти. По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било."

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на коалиционния съвет в сградата на МС. То бе свикано от премиера Бойко Борисов и в него участваха също Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Лидерът на НФСБ специално подчерта, че поднася извинения "по настояване на коалиционния съвет".

По-рано пред БНТ Симеонов заяви, че не поставя под съмнение състоянието на децата с увреждания.

Той обясни думите си по адрес на майките с натиска, който те са оказали на правителството в продължение на месеци. И беше на точно обратното мнение:

"Няма да се извиня, защото не искат това от мен - искат ми оставката", категоричен бе Симеонов.

За пореден път той поясни, че под "уж болни деца" е имал предвид, че наистина болни деца са били държани "от сутрин до вечер" на протести.

"Не знам с какво майчинско чувство държат тези деца навън. Не поставям под съмнение състоянието на децата. Не съм човек с неестествени, ненормални възприятия. Удобно е да се изрисува образът на обществения враг - "всички виждаме, че са болни, но той отрича, че са болни", каза още Симеонов.

Според него майките на децата с увреждания могат да водят диалог чрез неправитеслтвените организации, а не чрез протести.

"Много пъти съм се извинявал, включително и в периода на тази година и половина, когато съм правил грешки. Не считам, че изваждането на думата "уж" - акцента, който в момента поставяте, тълкуването от сутрин до вечер на моите думи, изваждането на думата "уж" от общия контекст, е редно", каза още Симеонов.

Той допълни, че дори да се извини, ще има съмения за искреността му. И каза, че неколкократно лично е помагал на хора с увреждания.