Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Понятията "русофили" и "русофоби" са се появили няколко години след появата на Третата българска държава. "Русофили" са били онези, които са смятали, че заради Руско-турската война от 1877-1878 г. Русия има право да ни посочва княз, правителство и дори да ни превърне в Задунайска губерния, ако желае. "Русофоби"-те пък са били на точно обратното мнение. Незнайно защо "русофоби" и до днес се превежда като хора, които мразят Русия. По-точният превод е хора, които се страхуват от Русия. За русофилите има документи, че тяхната русофилия не е била съвсем идеалистична и благородна, а се е поддържала финансово от азиатския департамент.

Дали сегашните "русофили" имат и финансова обосновка от руската федерация засега поне можем само да гадаем. По-важното обаче е друго. Понятията "русофили" и "русофоби" вече са по-скоро отживелица. Те би трябвало да се заменят с други.

Русофилите, а и русофобите вече са доста по-различни. Русофилите не са просто радетели за повече руско влияние у нас. Те се почитатели и на модела, по който се управлява тази държава - авторитарен, без силна опозиция, без свобода на словото, без върховенство на закона. Обратно - русофобите не просто се страхуват от Русия. Те са обезпокоени от същия този модел, към който България все повече се придържа в последно време при управлението на ГЕРБ.

Един от най-отявлените русофили у нас, лидерът на "Атака" Волен Сидеров открито пропагандира влизането на България в Евразия. По-точно е да се каже връщането на България в Евразия. Защото ние в Евразия сме прекарали половиината си история - 500 години османско владичество, 50 години съветска окупация. Да обясняваш на всеослушание как 500 години сме били роби на турците (което не е вярно от историческа гледна точка) и същевременно да изтъкваш колко е хубаво да се върнем в същата тази Евразия, от която сме се избавили след грамадни усилия огромни жертви, е доста непоследователна позиция, но това е друга тема.

Накратко - русофилите вече са евразиофили. И съответно русофобите би трябвало да бъдат наричани евразиофоби. Евразиофилите не просто прокарват интересите на Русия у нас. Те често изтъкват какви големи предимства за България ще има сближаването ни с други държави от Азия, като например Китай, дори Иран... Факт е, че от това са големи държави с голям икономически потенциал. Икономиката обаче не е всичко. Близкото сътрудничество с тези държави върви ръка за ръка със затварянето на очите за липсата на елементарно уважение в тях на човешките права например. Винаги е опасно да се върти търговия с подобни държави. Ако западните демокрации не бяха въртели търговия с Хитлер преди 1939 г., кой знае, може би нямаше да има Втора световна война.

Евразиофоби, от друга страна, е подходящ слоган, който би могъл да събере цялата автентична десница/демократична общност, която към момента е в насипно състояние. Факт е, че при всичките им различия всички партии, претендиращи да са в тази общност, винаги са били последователни еврофили и съответно евразиофоби. Една партия или коалиция с подобно име би могла да разчита и на сериозен политически успех. Всички социологически изследвания отчитат, че въпреки цялата хибридна война, въпреки всички усилия на евразиофилите русофили българите продължават да подкрепят в мнозинството си както членството ни в НАТО, така и членството ни в ЕС. Целокупният електорат може би няма достатъчно далновидност, но е наясно с краткосрочните ползи. Българите, дори най-големите русофили знаят, че всичко хубаво, което ни се е случило в годините на прехода - колкото и малко да е то - се дължи не на друго, а на членството ни в ЕС и НАТО.

Един от най-големите политически дефицити у нас към момента е, че в парламента няма нито една партия, която да се нарече евразиофобска. Няма да е изненада партия ГЕРБ, която напоследък направи доста евразиофилски теманета - на Путин, на Орбан, на Пеевски и т.н., да загуби доста от електората си на следващи избори.

Коментари

...

В статията е застъпена тезата за османското присъствие и съжителство, от което сме се били освободили с огромни усилия и жертви. Защо ли?! Та ние и сега си живеем с мюсюлмани в държавата. Значи най-вероятно и тогава е имало демокрация като днешната. Иначе няма как да си обясним другояче тази историческа перспектива на нещата. Колкото до русофили и русофоби - важното е начело на страната да имаме държавници, които милеят на първо място за собственото си Отечество и сънародници. А вече 30 години имаме пионки, които се кланят на Господарите си зад граница, но не и на народа, в името на когото са на власт.

Щом срещна думата "Отечество" в текст,

който датира след националния подем и не е военовременен веднага ми намирисва на фашизъм. И особено, когато за него се "милее". Освен ако не са поредните благоприказки, с които се компенсира липсата на истински граждански светоглед. Какво значи от 30 години имаме пионки? А преди 30 години - какво имахме? Самостоятелни политици? Които "милееха" за "Отечеството"? Или май бяха абсолйтно послушни на болшевишката пасмина слуги, които се надпреварваха да вредят на държавата в угода на окупатора?

Наистина трябва да се променят понятията русофили-русофоби,

защото те не изразяват същността на този антагонизъм. Може да се говори за евразиофили и евразиофоби, но може в същия смисъл да се говори и (по-простичко) за западофоби и западофили. Защото същинският патос на вълнения като онези около ИК, омразата към т. нар. "либерализъм" (под което западофобите имат предвид някакви радикални елементи от ляво-либералната идеология), всичко това е омраза към митологичния образ на Запада, като място на "разтление", "вавилонска блудница" и пр. Изтокът се привижда като пазител на добродетелите и воинската самоотверженост. Цялата тази шумотевица около Критския събор, около украинската и македонската автокефалии са част от митологичната омраза на онези, които не са способни да поемат върху си свободата, която изисква отговорност и избор и се чувстват заплашени от собствената си немощ. Понеже за тези теми се скандираше и протестираше, теоретизираше и дебатираше от хора, които нямат никаква (или почти) църковна принадлежност и грамотност, и темите се превърнаха в горещ топос, в контекста на, може би, 1-3% въцърковено население, същинските причини очевидно бяха други. Бранеше се някакъв измислен морал от "Златния век", някаква неясна митологична осветеност на "изтока", която никога не я е имало, но както всички митологеми, устойчиво се е загнездила в съзнанието на адептите си.

А всъщност може би евразиофили-евразиофоби е по-точната двоица,

защото в този хор, на страната на анти-демократичната група се присъединиха и почитателите на Тръмп и либертарианците, които съвсем не могат да бъдат обвинени в западофобство.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Русофили - русофоби!

Коварна статия, имаща за цел в този момент да отклони прожекторите от имперската политика на Руската Православна църква, която се противопоставя остро на решението на Цариградската патриаршия да обяви Украинската Православна църква за автокефална. /Оценка на младите гоцеделчевци/. Така е постъпила Русия и при учредяването на Българската екзархия през 1870 г., настоявала е султанът да отмени фермана. Иначе двуосието русофили – русофоби обслужва отлично интересите на руския империализъм, независимо дали това се случва при руския царизъм, комунизъм или потскомунизъм. Формално Русия не участва директно в това двуосие, но реално руската държава внимателно и грижливо планира и укрепва русофилството в чужди държави, защото то е един от многото политически инструмент на руската имперска доктрина. Русия не желае понятията „русофил” и „русофоб” да бъдат заменени, защото който обича държавата си повече от руската, тя автоматично го назовава русофоб. Може би правилното съчетание е русофил срещу патриот.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.