Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Македония показа, че иска да е от семейството на европейските държави и НАТО."

Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев тази вечер на официална пресконференция след края на днешния референдум в югозападната ни съседка. 

Той определи волята на гражданите за "неприкосновена" и обяви, че референдумът е бил успех.

"Успех е за всички ни. Без значение от организирания бойкот на ВМРО-ДПМНЕ отчитам, че огромно мнозинство от гражданите гласуваха за европейска Македония. След няколко часа ще разберем резултатите."

Предварителните данни от частичното преброяване обаче сочат активност от 34,1%, която е недостатъчна, за да бъде референдумът валиден. По принцип са нужни поне 50% от избирателите, които в Македония са малко над 1,8 млн. души, да участват във вота. В такъв случай парламентът трябваше просто да го приеме - както е и по българския закон. Сега обаче решението е изцяло в техни ръце.

Заев каза още, че сега предложението на референдума - да се приеме споразумението с Гърция, с което страната би била прекръстена на "Северна Македония" - трябва да се превърне в закон и да бъде подкрепено от мнозинство в парламента.

Премиерът заяви, че очаква опозицията да уважи решението на гражданите.

"Ако това не се случи, ще употребим другата демократична практика - ще отидем предсрочни парламентарни избори", добави той.

Преди вота Заев обеща да подаде оставка, ако референдумът е неуспешен. В края на днешното си изказване обеща:

"Аз ще продължавам своята работа и Македония ще бъде приета в НАТО и в Европейския съюз!"

 

 

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

интересното

предстои. Понеже винаги съм си казвала, че македонците /думата пак е подчертано с червена линия ха ха ха/ са по - дивия клон на българите / то и затова ВМРО преди 1944 г., в крайна сметка, се изроди в бандитска организация, а днес са измислени националисти, объркана съм за коя нация обаче/ , та по този повод ще видим дали цивилизацията или евроазийската варварщина ще изберат. Ако си мислят че има още пътища дуп.....лъже. Не са уцелили момента.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.