Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малко над една трета от македонските избиратели излязоха да гласуват днес на референдума, съобщи преди минути Държавната избирателна комисия в страната.

Днес те бяха питани дали одобряват споразумението с Гърция, което разрешава дългогодишния спор за името на страната и отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО. Условието в него е страната да бъде прекръстена на "Република Северна Македония".

При 92,06% от обработените гласове активността е само 34,1%. Това означава, че референдумът нe е валиден, тъй като не са гласували поне 50% от избирателите. В този случай трябваше да бъде приет от парламента на страната, както е и по българския закон. Това народно допитване обаче бе консултативно, така че въпросът ще отиде на разглеждане в македонския парламент.

По всяка вероятност близо две трети от гласуващите са подкрепили споразумението, но това не е достатъчно.

Очаква се изказване на премиерът Зоран Заев, който заяви преди вота, че ако референдумът се провали, ще подаде оставка.

1,8 млн. души в Македония имат право на глас. На последните избори за парламент през 2016 г. излязоха над 66% от тях, но на по-скорошните местни избори бяха едва 27%. 

Сравнение на избирателната активност днес с последните два вота.

Заев и неговите депутати цял ден окуражаваха хората да гласуват, но видно - безуспешно. Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ пък поведе бойкота.

Премиерът Зоран Заев, след като подаде гласа си на референдума.

Министър-председателят на страната гласува в Струмица и призова съгражданите си да излязат масово да дадат гласа си.

"Днес македонците решават съдбата на нашата страна. Приканвам всички да излязат и да вземат това сериозно решение за бъдещето на страната ни, за идните поколения", каза той.

Коментари

Цъ,

мъртвата хватка на Кремъл няма да пусне Македония!

Е?

Познах!

Е па то се знаеше. Не казвам

Е па то се знаеше. Не казвам кой колко е прав, но това беше ясно - те не искат да си променят името. Само българските медии са изненадани, тоест заложиха на пропагандата на Северна Македония. Да, то така се прави, казват някои умни глави, които излязоха тъпаци отново. Но медиите няма да ни се извинят
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Кремълските подлоги от ГЕРБСП се радват

Окаяните безродници, путьовците от ГЕРБСП, вкл. патреотичната паплач, се радват. Има за какво.

Цъ брато, аз съм

Цъ брато, аз съм гласоподовател на ВМРО

А ВМРО подкрепяше референдума

А ВМРО подкрепяше референдума, както и Сорос
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ЗАЕВИЯ

кат не пита ЦВЪЦКО ЦЕЦЕРОНОВ как са праят избори.. А БАЦЕ - как са зае... РЕДОВНИ РЕФЕРЕНДУМИ... До провал се стига..

Калин

Не че не е ясно защо резултатите от референдума са такива, каквито са... Фонд „Единство на православните народи“ – официална руска агентура за влияние в България и Македония … Президентът на Република Македония Георги Иванов в Москва, годишната церемония награждаване „За изключителна работа възлагане в укрепването на единството на православните народи“, фонд „Единство на православните народи“, 23 май 2017 г.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

да попитам

кой референдум у нас е успял? Спомняте ли си този за АЕЦ Козлодуй? 26% участие. Ами онзи на Слави? Това са Балканите, това сме ние българите. Диви и упорити. На мен името Сев Македония никак не ми харесва, защото гледам от българския интерес. На македонците защото са по тъп.. и по диви от нас. Даже спелинга ми не познава това наименование. А те претендират, че са от времето на Александър Македонски. Очевидно противниците на новото име там продължават да държат на фалшивия си произход. Тъпо и упорито. На Балканите, в случая за късмет, нещата са обърнати с хастара навън, така че заглавието е пресилено. Пък и това не е последната дума по въпроса.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

мета една манипулация

по малко от 1/3 излезли да гласуват, както пише горе. Ами 34% по три прави 102 %, или също така можеше да се пише "малко над една трета...". Референдумът не се е провалил, а е недействителен, защото са гласували под 50%. Но той не е и задължителен. При 90% поддръжка на ДА, следва тълкувание в наш си балкански стил. Едните ще кажат- ние победихме, другите също. Докажи, че негласувалите са били за НЕ или просто една част не се интересува.

...

"по-малко от една трета" беше по по-ранни данни, по-късно бе редактирано.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.