Прокуратурата не позволява на финансиста Стоян Александров да говори по темата "чувалчета с пари, изнесени от КТБ". 

"Имам забрана от прокуратурата. Бях извикан, подписал съм се, че няма да говоря за изнесените 206 млн. лв.", обясни той пред Нова тв. Поводът е предишно негово участие в "Здравей, България" от 16 юли т.г. Тогава Александров обяви ,че парите са били изтеглени в един ден, от сметките на няколко фирми. Той цитира свой разговор с главната счетоводителка на КТБ Мария Димова.

"Парите бяха изтеглени в един ден, на 19 юни. Не с чували, а с куфарчета. Подвели са ви и вас, г-н Александров, че това е ставало във времето", цитира тогава Александров думи на главната счетоводителка, която му се обадила късно снощи, след твучастие, в което финансистът защитаваше тезата, че изнасянето на парите е станало на няколко пъти.

За тези думи през юли Александров получил забрана да обсъжда казуса КТБ в частта му с изнесените пари.

"Не е имало изнасяне с чувалчета, това не е квартална бакалия", каза днес Владимир Каролев, който участваше заедно Александров. "Мисля, че прокурори участват в режисиран сценарий за КТБ", произнесе се Каролев и след това се пошегува, че чака да бъде извикан в прокуратурата.

Въпреки че двамата финансисти изказаха противоречи мнения за това как ще се развият събитията и дали КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност при неблагоприятен резултат от одита, и Каролев, и Стоян Александров бяха единодушни: "21 септември не е реалистична дата за отварянето на банката за разплащане с вложителите". "На 21 септември в 9 часа ще отвори и в 9 и 10 ч ще затвори", направи мрачна прогноза Александров. Според него трябва да се мисли за проблема за ликвидността на банката. Експертният съвет за КТБ, в който той участва, имал предложения, разработвал варианти как във времето хората да получат парите си, но не срещал подкрепа от БНБ. "Не бъдете оптимисти твърде е възможно банката да не може да оцелее без да има действащо правителство и парламент", произнесе се Александров. Той отново повтори стара своя теза, че трябва да се направи всичко възможно банката да бъде спасена като саптиловата дупка бъде запълнена - от действащи акционери, от депозитари, от трети лица, от самата държава. "Като основание може да бъдат обезсилени акциите на действащите акционери и държавата да стане собственик с нови акции", предложи Александров, който също държи значителни суми в КТБ. Според него намесата на държавата не означало да бъдат похарчени безвъзратно държавни пари.

Според Каролев въпреки появили се доклади и мнения не съществува системен риск пред банковата система. Той обясни и че не бива да се придава някакъв допълнителен смисъл на обявеното от БНБ печатане на банкноти и че по-скоро става дума за рутинни действия. Има няколко причини за печатането, обясни Каролев. Една от тях е превръщането на електронните пари в истински. През лятото заради почивките нуждата от кеш нараства. Покрай кризата с КТБ също хората предпочитат да държат повече пари в кеш, смятат експертите.