Докато наричаният "мегаорган" за борба с корупцията - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), се мъчеше да открие бившия вицепремиер и министър на финансите в първия кабинет "Борисов" - Симеон Дянков, той сам се свърза с нея.

Както е известно, КПКОНПИ обяви преди ден, че търси Дянков, за да даде обяснения за произхода на средствата си, получавани в чужбина (където Дянков работи), както и дали е в сключил брак с жена си, за да се изясни лични или семейни са тези средства. От комисията оповестиха, че са търсили бившия финансов министър на всички известни им адреси, но безуспешно. Днес, оказа се, Дянков сам се е "предал".

"КПКОНПИ благодари на медиите за съдействието. След оповестяването на информацията, че Комисията се опитва да открие Симеон Дянков, бившият финансов министър се свърза с представители на КПКОНПИ и декларира готовност да сътрудничи с каквото е необходимо. Очаква се до края на деня Дянков да проведе разговори с инспектори на Комисията", обявиха от "Антикорупция".

Бившият министър на финансите е обект на проверка от страна на КПКОНПИ след получено уведомление от Софийската градска прокуратура в началото на 2017 г. Българските регистри обаче не позволяват изготвянето на цялостен финансов профил на проверяваното лице, тъй като той и съпругата му имат доходи в чужбина, които няма как да бъдат изследвани без негово съдействие, допълниха оттам.

Ден по-рано председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви, че е приключил първият етап от проверката срещу бившия енергиен министър пак от първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков, във връзка с повдигнато обвинение от прокуратурата срещу него. Делото срещу Трайков, Иво Прокопиев и Симеон Дянков и др. вече на няколко пъти е прекратявано и връщано от съда поради липса на доказателства, но това по закон не пречи на КПКОНПИ.

КПКОНПИ откри несъответствие при Трайков, възлизащо на 2,450 милиона лева, като Трайков ще трябва да декларира откъде има тези 2,450 милиона лева.

За разлика от съдебната конфискация, налагана когато съдът прецени, че има съответстващо престъпление, при гражданската конфискация, с която борави КПКОНПИ, има почти реална "презумпция за виновност" - в условията на запор ти събираш доказателства, че средствата не са с престъпен произход. В условията на същия запор е и Иво Прокопиев - съпроцесник на Трайчо Трайков в спряното дело за ЕВН.