Британската премиерка Тереза Мей е била информирана за забележките на ЕС за нейния план за Брекзит седмици преди срещата в Залцбург, обявена за унизителна от медиите в Лондон.

Това става ясно от изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

То е по повод представената преди и по време на срещата позиция на Великобритания.

"Тя бе изненадващо твърда и на практика безкомпромисна", посочва Туск.

Той изтъква, че ЕС и неговите лидери уважават напълно желанието на Обединеното кралство да го напусне. От самото начало лидерите на преговорите се стремят да стигнат до решение, което да минимизира щетите от Брекзит. 

„Проучихме с цялата сериозност предложенията от Чекърс (плана на Мей за Брекзит – б.р.). Резултатите от нашия анализ бяха известни на британската страна в пълни подробности от много седмици“, заявява Туск.

Председателят на Европейския съвет припомня изявлението си от Залцбург, че някои от идеите на Мей показват положително развитие в подхода на Лондон, но други от тях трябва да бъдат преработени  и предоговорени.

Именно затова представената от Мей позиция изненадала толкова лидерте на 27-те останали членки.

„Техният отговор бе потвърждаване на доверието в главния прегварящ на ЕС Мишел Барние за целостта на единния пазар и поправката backstop за Ирландия (избягване на твърда граница между Ирландия  Северна Ирландия – б.р.), допълва Туск.

Въпреки всичко той продължава да е убеден, че все още е възможно споразумение, изгодно за всички страни.

„Казвам това като близък приятел на Великобритания и истински почитател на премерката Мей“, завършва председателят на Европейския съвет.