Британската министър-председателка Тереза Мей предупреди в интервю за Би Би Си, че нейният план за Брекзит е единственият, който води към споразумение с Европейския съюз и че няма друга алтернатива на несгодите, очаквани при напускането му без сделка, предаде БТА.

Очаква се пълното интервю да бъде излъчено тази вечер, докато агенциите днес разпространиха части от него.

Мей предложи плана си по-рано това лято по време на изнесено заседание на британското правителство в правителствената резиденция в Чекърс и той носи нейното име.

"Планът от Чекърс" предвижда запазването на тесни търговски отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит и по-специално създаване на зона за свободна търговия за промишлените стоки и селскостопанските продукти, като същевременно се слага край на свободата на движение на европейските граждани и на контрола на Съда на ЕС, припомня Франс прес.

"Мисля, че ние ще постигнем добро споразумение. Ще го донесем от преговорите с ЕС и ще го предложим за гласуване на парламента", заяви Тереза Мей. "Мисля, че алтернативата на това споразумение ще бъде липсата на споразумение, което ще има непредвидим ефект", допълни тя.

В реч при официалното обявяване на искането на Обединеното кралство да напусне ЕС Мей беше заявила, че ще предпочете никаква сделка пред лоша сделка за Брекзит.

"Не искам индустриалците да имат усещането, че ще трябва да работят съгласно най-разнородни правила, защото това ще усложни живота им и ще означава потенциално оттегляне на компании от тази страна", добави Мей.

По думите й нейният план е единственият, който отговаря на желанието на мнозинството от британците, гласували на референдума преди две години за напускане на ЕС. Същевременно той избягва установяването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, смята още Мей.

За целта Лондон и Брюксел обсъждат технологични решения, които да намалят до минимум митническите проверки между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава част от ЕС, единния му пазар и митническия съюз. Обединеното кралство иска да ги напусне. Според обсъжданите решения е стоките да бъдат проследявани чрез баркодове върху контейнерите за доставка съгласно схеми, управлявани от регистрирани компании. Това би премахнало нуждата от нова гранична инфраструктура, пише днес лондонският "Таймс".

 
Бившият британски външен министър Борис Джонсън, който е привърженик на твърдия Брекзит, разкритикува плана и се обяви за ясно скъсване с ЕС. Той предупреди днес в твърдо консервативния в. "Дейли телеграф", че преговорите вървят към "зрелищна катастрофа", отбелязва Асошиейтед прес.
 
Ройтерс цитира Джонсън да казва, че привържениците на излизането от ЕС със сделка около Мей нарочно плашат избирателите с апокалиптични сценарии на излизане от ЕС без сделка. Кметът на Лондон Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия призова вчера за втори референдум за напускането на ЕС, след като избирателите са изправени пред печалния избор между лоша сделка или никаква сделка.
 
По-рано днес изпълнителната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди британците, че ще платят висока икономическа цена, ако напуснат ЕС без споразумение. Че ще положат всички усилия такъв сценарий да бъде избегнат вчера и днес обещаха германската канцлерка Ангела Меркел и австрийският канцлер Себастиан Курц, чието страна в момента председателства Съвета на ЕС, в който са представени държавите му членки. 
 
 
Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние днес каза в Мадрид, че преговорите продължават при "добро сътрудничество". Той беше там да обсъди хода им с испанския министър-председател Педро Санчес и по-специално - въпроса за Гибралтар, който е британска територия, след напускането на Обединеното кралство.
 
Преговарящите за Брекзит искат да постигнат споразумение до европейската среща на върха през октомври или най-късно в началото на ноември. Това ще бъде шест месеца преди Брекзит, който е предвиден за полунощ на 29 срещу 30 март догодина. Евентуалното споразумение обаче би трябвало да бъде одобрено и от британския парламент, в който Мей разполага с много малко мнозинство, както и от парламентите на 27-те страни от ЕС и от Европейския парламент, припомня Франс прес.
 
Британската Лейбъристка партия, най-голямата в долната камара на парламента, предупредиха, че ще гласуват срещу споразумение за Брекзит, основаващо се на "плана от Чекърс", не е ясно дали Мей може да разчита на всичките си 320 депутати. 
 
Демократичната юнионистка партия на Ълстър, която осигурява на консервативния кабинет на Мей парламентарно мнозинство, днес изрази съмнение, че предлаганото  технологично решение би работило. Но Джонсън, който води вътрешнопартийната опозиция срещу министър-председателката изрази надежда, че то би могло да осигури пробив в преговорите, предаде Ройтерс.
 
"Виждам, че в Брюксел сега обсъждат технически начини да се справят в това и мисля, че то би позволило пробив, би ни позволило да направим истинска сделка за свободна търговия, би ни позволило да си върнем контрола върху регулаторната ни рамка, но също да направим и истински Брекзит", каза министърът на репортери пред дома си, цитиран от агенцията.

(Агенции и екип на Клуб Z)