Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Италия трябва да представи "надежден бюджет" за догодина, заяви днес еврокомисарят Пиер Московиси, определяйки антисистемното правителство в Рим като "проблем", предаде Франс прес.

Московиси, който отговаря за икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, призова също така Италия да намали дълга си и да осъществи необходимите икономически реформи, вместо да задълбочава дефицита.

"Италия трябва да намали разточителните разходи и да даде приоритет на разходите за инвестиции и инфраструктура, които ще спомогнат за стимулиране на растежа и производителността, каза Московиси", цитиран от Ройтерс.

"Италианската икономика се нуждае от реформи", заяви еврокомисарят пред журналисти. "Спирането на реформите и печатането на пари вместо това няма да спаси Италия".

Дългът на Рим в момента се равнява на 132% от брутния вътрешен продукт - и е вторият по размер в еврозоната след гръцкия. Италия е третата по големина икономика в 19-членния валутен съюз.

"Не можете да живеете с ниво на държавния дълг от 120%", каза Московиси.

Но правителството в Рим, известно с антиевропейските си позиции и обединяващо крайнодясната "Лига" и движението "Пет звезди", е подложено на натиск да изпълни изборните си ангажименти и да увеличи разходите, вместо да намали дефицита, както бе обещал предишният кабинет.

"Има проблем и това е Италия", каза Московиси. "Ще се съсредоточа върху Италия повече, отколкото върху всичко друго". 

Италианският растеж е в основата на еврозоната, а слабата производителност на страната е "сериозен проблем", коментира комисарят. 

"Би било лъжа да мислим, че може да се инвестира повече с по-висок дефицит. Ако това се случи, ще свършите с повече дълг и по-малко възможности за инвестиране", добави той.

Московиси посочи, че работи в тясно сътрудничество с италианския финансов министър в, по думите му, "конструктивен климат", и каза, че се надява това да продължи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.