Водеща тема за италианските електронни издания са визитите на премиерите на Унгария и на Чехия Виктор Орбан и Андрей Бабиш вчера в Италия. Орбан бе в Милано за среща с италианския вътрешен министър Матео Салвини, а Бабиш - в Рим за среща с италианския премиер Джузепе Конте.

Италия има много приятели сред лидерите в ЕС, които са привърженици на по-голям суверенитет, но когато стане въпрос за мигрантите, Италия трябва да си ги държи на своя територия, пише в статия на агенция Аджи. Сърдечност се забеляза в тона на разговорите между Салвини и Орбан и между Конте и Бабиш, но когато стана дума и в двата разговора за разпределяне на мигрантите, тонът стана по-откровен. Италианските лидери чуха, че за пренастаняване на мигрантите и дума не може да става. Наяве излезе следното - страните от Вишеградската четворка са за блокиране на притока на мигранти, но когато те все пак се озоват в Европа, всеки да си се оправя сам.

В Милано, където Салвини и Орбан разговаряха, се очерта италиано-унгарска ос. Идеята е да се създаде в Европа един съюз, който да постави в ъгъла социалистите и демократите, да промени ЕС в името на сигурността и да покаже, че мигрантите може да бъдат блокирани, преди да пристигнат на европейските брегове. Салвини и Орбан демонстрираха взаимна симпатия и формулираха сърдечни мнения един за друг.

Орбан нарече Салвини "свой герой" и каза, че това е човекът, от чийто успех зависи сигурността на Европа, и неговият кураж заслужава уважение. Салвини пък увери Орбан, че ще продължи да действа по същия начин и колкото и разследвания да започнат срещу него, те няма да променят изобщо мнението му и да го накарат да отстъпи. Орбан и Салвини подчертаха, че е възможно спирането на миграцията. Единият го е направил на сухопътните граници, а другият го демонстрира сега на морските на ЕС. 

Пак в Милано се чуха и твърди думи срещу френския президент Макрон, който прекарвал времето си в поучаване на чуждите правителства, докато рейтингът му бележи исторически спад в допитванията в родината му. 

Другото лице на Вишеградската група се прояви обаче в Рим. Единство в битката с незаконната имиграция, но дистанция, когато става дума за пренастаняване на вече дошлите мигранти. Това стана ясно от срещата на Конте с Бабиш. Двамата премиери се съгласиха, че за целите на борбата с незаконната миграция е нужно по-интензивно сътрудничество със страните на произход на миграционния феномен и увеличаване на ресурсите за фонда за Африка.

Но Конте е показал също така, че би искал общо европейско решение на проблема. Бабиш пък се е съгласил, че трябва да се помогне на Италия във връзка с имиграцията, но е демонстрирал отново несъгласие към политиката за преразпределяне. За сметка на това е изразил готовност за увеличаване на финансовите ресурси за африканските страни с цел възпиране на имиграцията.

В. "Кориере дела сера" определя съюза между Орбан и Салвини като странен и припомня, че срещу срещата Салвини - Орбан имаше вчера и голям протест в Милано. Каналът за комуникация между Италия и Унгария е обект на нарастващо внимание в Европа, където се очаква да започнат маневри за позициониране с оглед изборите за Европейски парламент, допълва изданието.

В Милано Орбан и Салвини казаха, че работят всеки в своя си лагер за съюз, който изключва социалистите, и че са близо до постигане на исторически обрат за бъдещето на Европа. Те демонстрираха и общ фронт срещу възпирането на имиграцията, докато през това време хиляди хора на централен площад в Милано се обявиха за Европа без стени и огради, пише в. "Стампа". Но докато в Милано Орбан наричаше "свой герой" Салвини, в Рим Бабиш попари със своето "не" проекта за пренастаняване на мигрантите, подкрепян от Конте, допълва изданието.

Докато съгласието между Орбан и Салвини в Милано привличаше вниманието и коментарите, разногласието по миграционния въпрос между Конте и Бабиш поостана в сянка. Конте се опита да убеди Бабиш в нуждата от споделена система за управление на миграционния феномен. Когато не успя да го направи, той призова за създаване на инициативи в подкрепа на онези, които участват в споделената система, и призова противниците на такава система да не я демонизират, отбелязва в. "Република".