Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще призове Европейския съюз да промотира еврото като глобална валута и да съперничи на американския долар, представяйко годишната си програма в Европейския парламент днес, съобщава Ройтерс, цитирайки висш източник от ЕС.

Сред неговите безпокойства е това, че цените на повечето внасяна в ЕС енергия е в долари, въппреки че малка част от нея идва от САЩ. При "политическа воля" Юнкер смята, че са възможни повече цени в евро, твърди източникът. 

Норвегия, която не членува в ЕС, но е част от икономическотое му пространство, котира цените на значителния си енергиен износ за него в евро, а други страни използват долари, е казал още източникът. Най-важните сред тях  са държавите от Персийския залив и Русия.

Докато САЩ при президента Доналд Тръмп се изтеглят от международни ангажименти, ЕС би могъл да използва момента да засили разпространението и влиянието на еврото, смята да каже Юнкер в годишната си реч  за състоянието на съюза пред евродепутатите в Страсбург.

Един от по-общите акценти в нея се очаква да бъде ЕС да засили цялостно глобалната си роля, докато САЩ намаляват ангажиментите си по света.

В речта Юнкер се очаква и да се спре накратко на преговорите за Брекзит, предупреждавайки Лондон, да не се надява на отстъпки от досегашните искания на ЕС по договора за раздялата, но и потвърждавайки европейското предложение за бъдещо споразумение за партньорство, пише Ройтерс.