Британският премиер Тереза Мей подготвя кибервойна срещу руската шпионска мрежа, пише британският ежедневник The Тimes. Обявявайки нови тайни операции срещу руската военна разузнавателна служба, премиерката заяви, че това е заплаха за "всички наши съюзници и за всички наши граждани" и обеща да направи "всичко необходимо за запазване на нашите хора в безопасност", съобщава "Фокус".

В изказване пред парламента вчера Тереза Мей определи двама членове на военното разузнаване в Кремъл като ключови заподозрени в отравянето на бившия руски шпионин, като разкри, че британските служби за сигурност са установили, че мъжете, които са използвали имената Александър Петров и Руслан Боширов, са агенти на ГРУ (руското военно разузнаване).

Петро и Боширов.

Посочвайки с пръс президента Путин, тя разясни, че атаката "не е измамна операция" и е "почти сигурно" одобрена от най-високо ниво на руската държава. Мей заплаши, че "пълната гама от инструменти от нашия апарат за национална сигурност" ще бъде използвана срещу ГРУ.

Премиерката разговаря по телефона с президента Тръмп и днес ще уведоми Съвета за сигурност на ООН. Кибервойната почти сигурно ще играе роля, съобщиха правителствени източници на вестника. Тези операции ще имат за цел да попречат сериозно на ГРУ, като се нарушат комуникациите му и възпрепятстват достъпа до финансиране. Те вероятно ще бъдат насочени към групи, които подкрепят разузнавателната служба, особено тези, които я свързват с престъпността или с фигури от Кремъл.

Доказателствата, че Русия е извършила атака с химически оръжия на британска територия, увеличават възможността за действията, които Великобритания може да предприеме в самозащита, съобщи високопоставен източник от правителството. 

Тереза Мей заяви още пред парламента:

"На базата на събраната при разследването информация правителството стигна до заключението, че двамата мъже, посочени от полицията и прокуратурата - Александър Петров и Руслан Боширов - са офицери от руското военно разузнаване", каза Мей пред британския парламент. "Операцията почти със сигурност е била одобрена и извън ГРУ на високо равнище в руската държава".

И допълни:

"Искаме Русия да е отговорен член на международната общност. Това означава, че тя трябва да поеме отговорност за безразсъдните и възмутителни действия на ГРУ, което е част от руската държава".

Мей заяви също, че атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в град Солсбъри вероятно е послание и към други руснаци, които живеят в чужбина.

"Подозирам, че те искаха да отправят послание към живеещите в чужбина руснаци, които са замесени в свързани с руската държава въпроси", каза Мей пред парламента, отбелязва БТА.