Депутатите може и да нямат дневен ред със законодателство за гласуване, но поне не им липсват поводи, за да упражнят малко реторика от парламентарната трибуна. На втория ден от официалния старт на новия политически сезон повод за поредното противопоставяне между ГЕРБ и БСП стана декларация от името на най-голямата парламентарна група, изчетена от Вежди Рашидов.

Рашидов взе повод от вчерашната декларация на лидера на БСП Корнелия Нинова, в която тя даде заявка, че социалистите нямало да ходят на работа в парламента, а щели да тръгнат сред хората. Само 20 депутати щели да стоят в пленарната зала за гласуването на важни общественозначими закони.

"Радвам се, че представителите на БСП са повече от 20 души. Вземам думата по повод атаките срещу ГЕРБ заради постоянните и нелепи изцепки по време на ваканцията. Не знам с какво право левите депутати си позволяват да отправят критики и публично да заклеймят управляващите от ГЕРБ с думите "шайка крадци". Кои сте вие да ни осъждате всички на гражданска смърт? Кои сте вие да осъждате да слагате публична дамга като еврейските звезди на Хитлер! Това е недопустима клевета. Като два мандата министър на ГЕРБ се чувствам засегнат", започна Рашидов.

И обясни защо се чувствал засегнат - изброи успехите си в качеството си на министър на културата в предходния кабинет "Борисов": театралната реформа дала резултат - театрите били пълни, ремонтирани били множество от тях. От ГЕРБ дали повече пари и за библиотеки, и за българското кино.

"А вие, г-жо Нинова, може ли като парламентарна манекенка да си правите пиар с мъките на хората?! Аз познавам една друга шайка – шайка, която участваше в бандитската приватизация, шайка, която ограби държавата. Колко струва на българските данъкоплатци снимката с Горан Брегович? ", попита депутатът от ГЕРБ, визирайки събора на БСП на връх Шипка, на който тази година бяха поканили Брегович и оркестъра му.

"Явно досега не сте разбрали една простичка истина, че талант не се създава с пари, а се раждаш с него. Вашата агресия, г-жа Нинова, обижда човешкото достойнство. Лидерката на левицата, тъй като не може да пее и да пише, говори бездарни стихове", допълни Рашидов.

И заби последния пирон:

"Колко и да полираш едно нещо, то не става диамант, остава нищо. Вие публично заклеймихте упарвляващата партия с думите – шайка крадци."

Нинова, разбира се, се почувства длъжна да отговори. Като обвини ГЕРБ не само за смъртта на 17-те души при трагедията край Своге, но и за избиването на дребните преживни животни, заразени с чума.

"17 души убихте и днес трябваше да им решим проблема, а вместо това слушаме един творец за личностния му принос към България!", започна лидерката на БСП.

"Тази декларация беше най-силното доказателство защо този парламент е изчерпал своята същност. Каква политика имаше в тази декларация? Какво решение за проблеми на българи? В нея имаше омраза, лични нападки и квалификации към председателя на опозицията. Когато се изправихме не срещу вас, колеги, а срещу олигархчината система, от която сте част, сме си дали сметка какво ни чака. Не разбирам защо се обиждате, когато цитираме Антон Тодоров - "шайка". Един от вас смята, че вие сте шайка и много хубаво ви описва", не остана длъжна Нинова.

Както е известно, преди да стане виден представител на ГЕРБ, Антон Тодоров (вече бивш депутат) бе известен с книгата си "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите". Ясно е, че става въпрос за Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов.

Нинова продължи, като пак заговори от името на избирателите на столетницата:

"Ние сме един милион българи. Аз не съм Корнелия Нинова тук, представлявам един милион българи. Това сме ние. Така че спрете с разделението, омразата и противопоставянето на българи срещу българи. Всеки тук представлява наши сънародници!  Как ме нарекохте? - "парламентарна манекенка" заради снимките с животните. Извършихте престъпление спрямо българските собственици на животни и вашите нападки за снимките с тях няма да измият вината ви. До последния ден ще седим до тези хора!"

Тя припомни, че по предварителния дневен ред на заседанието в сряда трябваше да се гледа Законът за движение по пътищата. Точката обаче бе отменена. Нинова пак настоя, че управляващата партия е виновна за трагедията край Своге.

"Днес трябваше да се гледа Законът за пътищата. 17 души убихте и днес трябваше да им решим проблема. Вместо това да е мястото, на което се прави политика, днес чухме апогей на един творец за личния му принос към България. Тук не е мястото за това. Тук е мястото за политика", посочи тя.

Заради обида на цяла парламентарна група Нинова отнесе наказание "забележка" от председателя на парламента Цвета Караянчева. Заради тази забележка бе призована от депутата от левицата Драгомир Стойнев направо да си напусне поста.

"Няма пък да напусна, ще продължа да си водя", отвърна парламентарната шефка.