Правителството и лично премиерът Бойко Борисов са виновни за тежката катастрофа край Своге и единственият изход от положението е оставка на правителството. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Прехвърлят се вини, търсят се отговорности... Виновникът за такива ситуации е само един и това е правителството на Бойко Борисов и той персонално", заяви Нинова.

И допълни, че гордостта на премиера, а именно магистралите, са сферата на най-големи кражби. Според Нинова именно по пътищата "корупцията убива в истинския смисъл".

"Невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов. Това просто не може да продължава повече така", заяви Нинова.

Според нея разследването на фирмата "Трейс" няма да доведе до резултат, защото просто една фирма ще бъде подменена с друга.

"Това е система, модел. Ще понесе някой отговорност на ниски равинища, но моделът остава. Да сложим край на този модел, който реално убива невинни българи, не просто краде от хляба им. Трябва да се поеме и конкретна политическа отговорност", убедена е Нинова.

Според нея Борисов трябва да допълни посланието си, че строи пътища и магистрали с това, че българите загиват по тях. Нинова обясни, че "политици и бизнес се сговарят за пореден път да крадат за сметка на поредните жертви от народа"

"Част от този модел е унищожаването на държавните органи и институциите. Системно и последователно Бойко Борисов взема управлението на държава та еднолично, смята че може да бъде съд, прокуратура, кмет, всичко", каза още Нинова.

Тепърва БСП ще решава какви точно политически действия ще предприеме през новия политически сезон.

От БСП не отрекоха, че пътят, на който стана катастрофата, е строен по времето на правителството на Пламен Орешарски. Обясниха обаче, че договорът за него е сключен по времето на първото правителство на Борисов. Депутатът Георги Свиленски обясни, че проблемът не е в строителя, а в цената.

"Когато даваш пари за 5 см асфалт, а трябва да сложиш 14 см, няма как да сложиш 14 см", обясни Свиленски.

"Наглостта им стига до там да кажат: виновен е Станишев, Орешаркси и някои чиновник по веригата. Всички други са виновни, ние сме в бяло, и така вече 10 години"

Това каза Нинова и поиска оставка на цялото правителство, защото според нея това е единственото решение на проблема.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев изтъкна, че нашите строителни фирми работят и в съседни държави.

"Доколкото имаме информация там строят качествено. Причината е в този, който ги проверява. Там има правителства, има органи, които следят за кчеството. Ние сме се превърнали в държава, в която всеки по системата трябва да дава", обясни Добрев.

Той коментира и инцидента, при който бащата на президента Румен Радев блъсна инвалидна количка.

"По-евтина филмова продукция от онази, която беше сглобена не бях гледал. Материали, които са достойни за "Златна Малинка". Как някой от ръководството на БСП ще принуди министъра, на когото всеки ден му искаме оставката, да прикрие случая", каза Добрев.

И припомни, че видео от този инцидент има, но видео от правителственото трасе, където беше убит бизнесменът Петър Христов все още няма. А такива знакови убийства би трябвало да вълнуват повече правителството.

Драгомир Стойнев изтъкна, че всички нови пътище подлежат на ремонт след няколко години и за тях се дават допълнитлени разходи, защото се строи некачествено.