Хенри Кисинджър, държавният секретар на САЩ по време на турската интервенция в Кипър през 1974 година, е заявил на тогавашния американски президент Джералд Форд, че Турция има право да вземе част от острова, твърди National Herald, пише електронното издание на вестник Protothema.

„За Америка няма причини турците да не вземат една трета от Кипър“, е казал Кисинджър на Форд, показва разсекретен запис от среща между двамата, проведена, след като Турция вече е започнала първата си операция, в хода на която взима 3% от източносредиземноморския остров и по време на провеждането на мирните преговори с международно посреедничество в Женева.

„Турската тактика е правилна – да завладеят, каквото искат и след това да преговарят на основата на контролираната територия“, е заявил още тогавашният държавен секретар.

Коментарите са направени въпреки това, че Гърция, противник на Турция в конфликта за острова, е отдавнашен съюзник на САЩ, отбелязва медията. Записът от срещата разкрива, че Кисинджър е смятал Турция за по-важен съюзник от Гърция и че в случай на  война между Атина и Анкара, САЩ трябва да подкрепи Турция.

„Ние определено не искаме война между двете страни, но ако се стигне до това, Турция е по-важна за нас“, е заявил той. „Те имат политическа структура, която може да произведе Кадафи“, е обяснил той, визирайки либийския лидер полковник Муамар Кадафи.

Ден след срещата през август 1974 година, Турция започва втория етап от операцията си на острова, само 90 минути, след като мирните преговори в Женева се провалят, като в крайна сметка налагат контрол над 40% от територията на острова.

Новоразкритата информация, коментира гръцкият вестник, подкрепя твърденията, че Кисинджър ясно е подкрепил турската интервенция в Кипър, която, според Анкара, е осъществена, за да бъдат защитени турците киприоти и която изиграва ключова роля за падането на военната хунта в Атина. Изданието отбелязва, че Кипър е разделен и до днес. През 1983 година лидерът на турците киприоти провъзгласява Турската република Северен Кипър, която е призната единствено от Анкара. Многобройните дипломатически инициативи за обединение на острова през годините завършиха без успех, пише "Фокус".