Хенри Кисинджър е икона на дипломацията на XX век. И до днес неговите тънки ходове в международната политика се изучават от министри и посланици.

Като всеки човек и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър неведнъж е изпускал груби и арогантни фрази. Но това е ставало само зад дебелите стени на Белия дом, Държавния департамент на Щатите или кабинетите на партньорите си, които е посещавал. Така че истинското му лице е познато само на дузина негови съветници или най-преки началници.

Миналата година обаче 1,7 милиона грами от дипломатическата кореспонденции на Държавния департамент и негови разговори станаха известни чрез сайта "Уикилийкс" на Джулиан Асанж, който оттогава се крие в посолството на Еквадор в Лондон. Сред милионите документи репортери успяха да извадят най-цветистите и нехуманни изявления на мастития политик, родил пинг-понг дипломацията с Китай. 

От тях се вижда, че Кисинджър далеч не е само миротворецът, който получи Нобелова награда за мир за личния си принос в прекратяването на Виетнамската война. Той е арогантен, когато става дума за интересите на САЩ. В тяхно име човекът, смятан и днес за един от пророците в световната дипломация, е способен да стъпче всичко и да се откаже от всякакви законни методи. А животът на невинните цивилни граждани е последното нещо, което го интересува.

Ето и "Топ 10" на най-нечовешките му изказвания, публикувани неотдавна в мрежата:

1. За съветските евреи

"Емиграцията на евреи от СССР не е проблем на американската външна политика. Дори да пращат евреите в газови камери в СССР, това не е американски проблем. Това може да бъде хуманитарен проблем."  Репликата му за съветските евреи е произнесена в негов разговор с президента Ричард Никсън през 1973 г. по повод искането на израелската премиерка Голда Меир САЩ да окажат натиск върху СССР да разреши на евреите да емигрират.

Самият Хенри Кисинджър е евреин, роден през 1938 г. в Германия под името Хайнц Алфред Кисингер. През 1938 г. семейството му напуска нацистка Германия, опасявайки се от преследвания. Всички останали в страната техни роднини са избити до един. 

2. За бомбардировките в Камбоджа

"Никсън иска масирана бомбена кампания в Камбожа. Той не иска да слуша нищо по този повод. Това е заповед, която трябва да бъде изпълнена. Да се удря всичко, което лети и всичко, което се движи."   Така Кисинджър предава нареждането на военния съветник ген. Александър Хейг.

Президентът на САЩ Ричард Никсън заповядва на Кисинджър да ръководи бомбардировката на 10 декември 1970 г., в разгара на виетнамската война. САЩ целят да унищожат базите на северновиетнамските партизани в Камбоджа. 

3. За бомбардировките във Виетнам

"Идат една след друга вълни от самолети. Виждате, че те не могат (виетнамците - б.р.) да видят Б-52 и че хвърлиха милиони тонове бомби. Обзалагам се, че скоро ще имаме повече самолети за един ден, отколкото Джонсън имаше за цял месец. Всеки самолет може да носи десеткратно повече товар, отколкото по време на Втората световна война."

Разговорът между Кисинджър и президента Никсън се води на 15 април 1972 г., две седмици, след като виетнамците са започнали пролетната си офанзива срещу американците. Кисинджър сравнява броя на самолетите в момента с този по времето на предишния президент Линдън Джонсън.

Хенри Кисинджър (вдясно) се ръкува със северновиетнамския президент
Ле Дък Тхо през 1973 г. след разговори за прекратяването на
Виетнамската война. Снимка Уикипедия

4. За Червените кхмери

"Колко хора е убил Йенг Сари? Да не са десетки хиляди? Трябва да кажете на камбоджанците, т.е. на Червените кхмери, че ще бъдем техни приятели. Те са главорези, но ние няма да позволим това да ни пречи. Готови сме да подобрим отношенията си с тях. Кажете им последното, но не и това, което казах преди."

Разговорът се води през ноември 1975 г. в Тайланд с външния министър Чатчай Мунхаван. Седем месеца по-рано Червените кхмери са взели властта в Камбоджа. Всички жители на градовете са насила заселени в селата. За почти четири години маоисткият режим унищожава между 1,5 и 3 милиона души. Йенг Сари е външният министър на Червените кхмери. Начело на режима е Пол Пот.

5. За Дан Елсбърг

"Защото този кучи син... На първо място, очаквам... Познавам го добре... Сигурен съм, че той има още информация... Бас държа, че той има повече информация от тази, която пази за процеса. Примери за американски военни престъпления, които го подтикнали да направи това... Това е начинът, по който той би действал... Защото той е презряно копеле."

Гневната тирада е произнесена на 27 юли 1971 г. в Овалния кабинет на Белия дом. Даниел Елсбърг е бивш служител на Пентагона, който умишлено оповестява секретна информация за лъжите на американското правителство относно войната във Виетнам.

6. За Робърт Макнамара

"Охоооо, охоооо... Той все още си скубе косите, нали? Все още се чувства виновен."

След като произнася тези думи, Кисинджър се опитва театрално да заплаче. Той говори пред журналиста Стивън Талбът за Робърт Макнамара - военен министър на САЩ, смятан за архитект на неуспешната война във Виетнам. Макнамара цял живот смята себе си за главен виновник за войната и твърди, че тя би могла да бъде избегната. Няма посочена година на репликата.

7. За правото на президента да нарежда убийства

"Акт на нездрав разум и национално унижение е да имаш закон, който забранява на президента да издава заповед за убийство."

Изявлението си Хенри Кисинджър прави на среща на Националния съвет за сигурност през 1975 г.

8. За Чили

"Не виждам защо трябва да стоим и да наблюдаваме как една страна се превръща в комунистическа заради безотговорността на народа си. Тези въпросите са твърде важни за чилийските гласоподаватели, за да бъдат оставени да се решат от някой вместо тях."

Повод за изказването е идването на власт в Чили на президента социалист Салвадор Алиенде. САЩ имат немалка роля в свалянето и убийството му чрез преврата на ген. Аугусто Пиночет през 1973 г.

9. За незаконното и неконституционното

"Незаконното го правим веднага. Неконституционното отнема малко повече време."

Репликата е произнесена на 10 март 1975 г. в Анкара на среща с турския външен министър Мелих Есенбел.

10. За себе си

"Американците обичат каубоя... който язди самотен в града, в селото и има само кон и нищо друго... Този романтичен персонаж ми подхожда, защото именно да бъда сам винаги е било част от стила ми или, ако щете, от техниката ми."

Казано е през 1972 г. в интервю за прочутата италианска журналистка Ориана Фалачи, известна със своите интервюта, репортажи и критични материали за ислямския свят.