От утре, 5 септември, започва преасфалтирането на пътния участък край Своге, където на 25 август при автобусна катастрофа загинаха 17 души, става ясно от съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Днес продължава фрезоването на пътната настилка и почистването на трасето в участъка от второкласния път, което е част от подготовката за предстоящите асфалтови работи. Новият асфалт ще се полага в участък от 470 метра преди пътния инцидент до моста над река Лесковдолска.

Дейностите се извършват без спиране на движението в една лента. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост заради строителните работи, напомнят от АПИ. След като приключи фрезоването на 5 септември, ще започне преасфалтирането и движението по пътя Своге - София ще бъде спряно.

Обходните маршрути за леките автомобили са второкласния път София - Монтана и след това по третокласния пътСвоге - Искрец - Бучин проход, е посочено в съобщението на АПИ. Пътят през проход "Петрохан", на територията на Софийска област, също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация, посочват от АПИ.

Камионите и автобусите, идващи от Видин по главния път Е-79 и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, ще могат да преминават по второкласния път в двете посоки до отклонението за село Редина.

След катастрофата, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството посочиха, че асфалтът е бил некачествен.