Знаете ли кой е Колин Каперник? По-вероятно не. Това е напълно нормално. Но може би сте чували за една от темите, които поляризират САЩ през последните години - протестите на играчите по американски футбол в професионалната лига (НФЛ). Те коленичат по време на химна преди началото на всеки мач от НФЛ. Това започна през 2016 г., през миналата година се разрасна, а вероятно ще продължи и в настоящата. Доналд Тръмп често се изказва, осъждайки състезателите.

Преди две години началото постави Колин Каперник, бивш лидер на "Сан Франциско 49" - като акт срещу расизма, полицейския произвол към тъмнокожите и т.н. През миналата нощ стана ясно, че гигантът в спортната екипировка Nike е включил Каперник в специална рекламна кампания, която ознаменува 30-годишнината на девиза Just do it ("Просто го направи").

"Вярвай в нещо дори това да означава да жертваш всичко", гласи посланието върху лика на куотърбека (30 г.), който повече от година е безработен, а отдолу на визията личи надписът Just do it.

За часове социалните мрежи бяха заляти от снимки и видеа, на които се вижда как стотици американци изгарят или унищожават по друг начин маратонки и екипи на фирмата. Те пишат, че са бесни заради решението на Nike да включи Каперник, който "погазва" националния химн и американските ценности. Нищо не може да извини това да не стоиш прав, когато зазвучи "Знаме, обсипано със звезди", и т.н., и т.н.

Човек на име Шон Кланси гори маратонки Nike на двора си. 

Случаят отново извади на показ разделението сред американците заради протестите. За някои Колин Каперник и останалите коленичещи са герои или просто действията им се приемат с разбиране. Други реагират по описания по-горе начин. И се хвалят с нови придобивки на други компании, конкуренти на Nike. Валят призиви с хаштагове за бойкот на продуктите на производителя.

"Имаме договор с Колин от 2011 г., коментира говорителката на Nike Сандра Карън-Джон пред медиите в САЩ. - Той е част от кампанията за 30-годишнината на Just do it."

Американец хвърля маратонки в пещта си. Написал е в туитър, че харесва Тръмп.

Други популярни спортисти в кампанията са Серина Уилямс, Одел Бекъм - звезда на американския футбол, състезателката по скейтборд Лейси Бейкър...

"Вярваме, че Колин е един от най-вдъхновяващите спортисти на своята генерация, заяви Джино Фисаноти, вицепрезидент на Nike за Северна Америка, пред спортната телевизия ESPN. - Той е един от тези, благодарение на които силата на спорта движи света напред."

Каперник не коментира засега, а просто постна рекламата в социалните мрежи.

Два чифта маратонки са унищожени на двора. Снимката е публикувана в туитър от профил с името Freeman4liberty. Човекът се определя като почитател на Тръмп.

През 2016 г. той първо започна да седи на скамейката по време на химна. Беше единствен. Продължи с коленичене - като "по-приемливо", а до края на сезона немалко други състезатели решиха да го последват. През пролетта на 2017 г. Каперник се възползва от клауза в договора си със "Сан Франциско" и напусна клуба, тъй като вече беше резерва. Оттогава Кап, както го наричат, не може да си намери работа дори в ролята на подгласник (във всеки отбор има по няколко играчи на поста куотърбек, пък и на всички други).

30-годишният играч заведе иск срещу НФЛ, тъй като смята, че босовете на 32-та клуба в лигата не го наемат заради гражданската му позиция и така го лишават от правото на труд. Миналия четвъртък арбитраж обяви, че делото може да влезе в съда, отхвърляйки претенциите на адвокатите на лигата.

Каперник не е единственият "протестиращ", който не може да си намери отбор. Такъв е случаят и на защитника Ерик Рийд - той първи подкрепи своя съотборник във "Фортинайнърс". 

През миналата година собствениците на клубове на няколко пъти опитаха да убедят играчите си да стават прави. Не е само заради гнева на Тръмп - някои от босовете бяха негови спонсори по време на кандидатпрезиденстката кампания. Случаят е много по-сложен - немалко американци отказват да гледат НФЛ заради протестите, а интересът към професионалния футбол и без това спада от години по други причини.

Това се отразява на целия бизнес по веригата - реклами, телевизии, кабелни оператори... Някои фирми, като например пиците "Папа Джоунс", заведоха дела срещу НФЛ заради колениченето, водещо до падането на рейтингите.

В късната пролет лигата въведе правило за глоби за състезатели и отбори, ако не стоят прави на химна. Алтернативата е да седят или да коленичат в съблекалните, където никой да не ги вижда. Асоциацията на играчите реагира, че по този начин се нарушават граждански права. Президентът Тръмп следи "мача" отблизо. Той призовава в туитър протестиращите да бъдат уволнявани.

В САЩ падат тв рейтингите дори на Супербоул.

Новият сезон в НФЛ, най-оборотната като финанси спортна лига в Америка, започва в четвъртък, а повечето мачове са в неделя.

Колин Каперник получи награда на "Амнести интернешънъл". Той е отгледан от семейство с полско-германски корени, на което майка му го дава като бебе. През 2013 г. плеймейкърът изведе "Сан Франциско" до финала Супербоул, но след драматичната загуба на тима от "Балтимор Рейвънс" кариерата му тръгна надолу. На следващата година Кап подписа 6-годишен договор с клуба на стойност 126 милиона долара. От тях обаче взе по-малко от 13 милиона - толкова бяха гарантираните пари. Останалите бяха под условия.