Тримата нови министри, които ще заемат местата на подалите оставки, ще бъдат обсъдени с коалиционните партньори идната седмица. Това стана ясно от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото "Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна.

Заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 човека, а други 21 бяха ранени, трима министри от правителството подадоха вчера оставки - на регионалното развитие Николай Нанков, на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта - Ивайло Московски. 

"Министрите, които подадоха оставките си, са от квотата на ГЕРБ, с коалиционните ни партньори ще дискутираме възможните номинации в понеделник-вторник... защото управляваме заедно“, заяви Цветанов. 

"Сами разбирате, че ние по никакъв начин не казваме, че тези министри носят пряката вина, но когато си в политиката, когато си на високите позиции в изпълнителната власт, ти трябва да можеш и да понесеш и политическа отговорност и побързо институциите да продължат да работят, за да реализираме нашата управленска програма", посочи заместник-председателят на управляващата партия.

В Обединените патриоти, коалиционен партньор на ГЕРБ, са "Атака", която приветства оставките, НФСБ, която ще решава дали да остане във властта, и ВМРО, които още нямат официална позиция по случая.

Цветанов не пропусна да коментира и позицията на БСП, която поиска оставка на целия кабинет заради катастрофата, и на президента Румен Радев, който заяви, че случаят е осветлил "порочната система на обществените поръчки" и вихрещата се безнаказаност.

"Насреща си имаме креслива опозиция, която започна да дава морални оценки. Самата тя не може да излезе от модела, който създаде през годините, когато е участвала във властта или в реалния политически живот в страната", коментира Цветанов.

"ГЕРБ е много по-различна от столетницата, защото при БСП да се носи политическа отговорност - такова нещо няма. В БСП някой да застане и да обясни на хората какво се е случило, че те подават оставка, за да може действително държавата да продължи да работи и да се развива по начин, най-добре оценен от обществото - това правим ние в ГЕРБ. За БСП тази тема е абсолютно табу", посочи той.

Според него БСП са успели по някакъв начин да отклонят общественото внимание от темата, свързана с пътния инцидент, в който е участвал бащата на президента Румен Радев. На 17 август в Харманли 81-годишният баща на президента е блъснал с кола електрическа триколка на инвалид, не е слязъл от колата, а за случая се разбра седмица по-късно, тъй като от МВР не са съобщили за него.

 

 

"Искам да попитам президента - как така за пътния инцидент с неговия баща дава съвсем различна оценка, противоречаща на тази за Своге. Раздухано от институциите ли е, ако невинният човек е изкаран виновен, ако виновният човек - бащата на президента, е изкаран невинен. Това раздухване на проблема, за да може да имаме някакви медийни новини ли е“, попита Цветан Цветанов.

"За всички е ясно, че навлизащият автомобил, управляван от бащата на президента Радев, е всъщност отнел предимството на човека, който е бил в предимството си да мине преди този, който ще навлезе след това", посочи той.

Нека президентът да има доблестта, да има отговорността и да застане като президент на страната, а не като партийният функционер на БСП да клати държавата, да създаде усещането, че институциите отсъстват и не работят, а същевременно казва, че институциите са тези, които трябва да си свършат работата по неговия случай на неговия баща. Какво щяхме днес да обясняваме, ако човекът от триколката беше починал. Срещал съм се с много родители на загинали хора – било на пешеходни пътеки, било при тежки пътни инциденти, и винаги сме искали да има справедливост", подчерта Цветан Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че България и Турция дават пример как се пази границата на ЕС. Той отбеляза, че през лятото натискът е голям.

"Само днес имаме над 150 мигранти, които от Гърция и Турция са задържани от нашите славни граничари и военни“, заяви Борисов.