Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“, съобщиха от обвинението.

И двата хотела са собственост на пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев.

Те са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи, уточниха от прокуратурата.

Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения.

В съобщението става дума и за пране на пари:

"Установено е също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление (чл. 253, ал. 5, вр. с ал. 4, вр. с ал. 1 от НК)."

Любопитно е, че въпреки уж търканията с властта и съдебните спорове, "Маринела" бе основният хотел-домакин на завършилото на 30 юни европредседателство.

Освен тези обекти собственост на Арабаджиев са кк "Елените" край морето и мн. др.

Бизнесменът, роден в Асеновград, предизвика бурно възмущение, като изтръгна японските вишни, замислени като част от цялостната визия на бившия Японски хотел от арх. Кишо Курокава, искаше да засади на тяхно място палми, а и опита да дострои хотела. Разрешение за това му издаде неясно как главният архитект на "Лозенец", а тогава прокуратурата също се намеси по линия на т. нар. надзор за законност на действията на администрацията. 

В крайна сметка ВАС обяви за незаконно издаденото разрешение за строеж и така легендарният хотел не се сдоби с бетоново... казино.