Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Решението за застрояване на терен в близост до плажа "Силистар" е в нарушение на Закона за устройство на територията. Това заяви министърът на екологията Нено Димов пред бТВ. Той обясни, че РИОС - Бургас е направила проверка. Според закона екоинспекцията е трябвало да бъде сезирана преди Общинският съвет в Царево да вземе решението. Именно за това премиерът Бойко Борисов е разпоредил на областния управител да предприеме всички законови мерки за спиране на решението.

Димов поясни, че по казуса с "Пирин" не е трябвало да се иска екологична оценка, защото там не става дума за общ устройствен план, а за план за управление. Към момента правителството обжалва постановлението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което е отменено решение на Министерския съвет от края на миналата година за изменения на Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Димов заяви, че ще се съобрази с окончателното решение на съда, каквото и да е то. По повод протестите за Пирин той каза, че в демократична държава всеки има право да протестира.

За плажа "Корал" Димов съобщи, че няма постъпило инвестиционно намерение. Проблемът там бил свързан с незаконно сметище.

Коментирайки евентуално строителство в района на плаж "Корал" Нено Димов обяви, че за момента няма инвестиционно намерение. В отговор на въпрос той обяви, че ако такова се появи, държавата би могла да откупи терена, ако собственикът реши да продава.

Той обаче се впусна в дълго заклеймяване на хората, които почиват на "Корал". "Там има нерегламентирано сметище и "Корал" е далеч от природен плаж", обяви министърът. Отговаряйки на въпрос за влизането на хоро в едно от рилските езера Димов отново атакува плажуващите на "Корал".

"Реакцията показва двойни стандарти. Проблем е влизането в езерото, но то няма толкова големи екологични отражения, колкото едно незаконно сметище", повтори многократно министърът.

По повод разлива на мазут от потънал кораб в близост до Созопол Димов каза, че пробойните са запушени и към момента изтичане няма. Водолазите щели да започнат работа другата седмица, тъй като в момента морето е доста бурно.

"Няма и малък разлив според нормите на европейския сателит, не може да се говори за екологична катастрофа", заяви Димов.

За проблема с пречиствателната станция на "Златни пясъци" Димов коментира, че тя не е преляла, но нивото ѝ е повишено.

"Към този момент риск няма за преливане", каза Димов.

И допълни, че след приключването на летния сезон ще се строи разширение на станцията. Димов поясни, че тази станция не е строена от първите две правителства на Бойко Борисиов, както много други по Черноморието, а е стара и това е основният проблем.

"Водата като цяло по всички плажове е чиста", заяви Димов.

И допълни, че винаги, когато има сигнали за изливане на отпадъчни води в морето се правят проверки.

Коментари

Интересно!

Този наглец и в лайна да се къпе сигурно пак ще намери оптимистични нотки, за да защити мафиотите!
i l's picture
i l
ivanll

Идилия

Не било разлив ми разливче, то не било мазут ми вино и даже водата била напълно чиста, а иначе отходните канали въобще не се изхвърлят в морето и морето въобще не мирише на лайна и по плажовете въобще няма мазут от 20 години. След толкова години ходене по черноморието като мина покрай контейнерите за боклук и ми мирише на море.
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

"Бе защо той мене ще ме прави

"Бе защо той мене ще ме прави на идиот, бе..." - цитат от български филм от близкото минало. За съжаление обаче цитатът е насочен не към продавач на бира, а към български управляващ. Първо Златни пясъци - преиствателната станция е проектирана за 15 единици, в момента пречиства над 70 единици и още не е преляла. Добре, не е преляла, но как се пречиства това количство, превишаващо проектната мощност 400 %! Всеки човек с техническо образование може да разбере как. Пречистената вода се излива в морето, както се казва, на плажуващите "Честито"! Второ - мазутът от потъналия кораб. Екокатастрофа няма, както каза министърът. Засега. Спете спокойно, плажувайте. Засега. Като се случи екокатастрофата, ще разберете. И ще има безкрай обяснения, че са взети всички мерки, но срещу природата не можем да се борим. Можем обаче на се борим срещу глупостта.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.