Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“.

Така започва съобщение от Министерския съвет, изпратено днес. Това се случва седмица, след като общинският съвет в Царево прие решение по предложение на кмета Георги Лапчев (и той, и съветниците, гласували "за" са от ГЕРБ - б.р.), с което се позволява застрояване на терен до плаж Силистар с вилно селище.

Тогава Борисов - но в качеството му на лидер на ГЕРБ, "разпореди" на избрания кмет Лапчев да не изпълнява решението, прието от местния парламент, до "пълното убеждаване на обществеността", че въпросното решение е правилно. По закон обаче кметът няма право да не изпълнява решения, взети от общинския съвет.

Формулировката от пресцентъра на ГЕРБ за посланието на Борисов към Лапчев бе "да задържи и да не изпълнява" решението на местните общински съветници за изработване на план за застрояване в местността Силистар. 

Така се стигна до днешното действие на Борисов - да разпореди на областния управител да прецени възмогността да атакува решението за застрояване на Силистар по съдебен ред. Това е редът и по закон. 

"Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация. Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжната прокуратура", съобщиха от правителствената информационна служба.

С въпросното решение на съветниците в Царево, предложено от Лапчев, се дава одобрение за изработване на план за застрояване на частен терен от 22 169 кв. м, намиращ се в защитената местност Силистар - в непосредствена близост до едноименния плаж. Местността попада и в границите на Натура 2000.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.