Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи днес за сигнал за препълване на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци, което може да доведе до връщане на отпадъчни води през шахтите по улиците.

Димов посочи, че сигналът е постъпил от ВиК-Златни пясъци на 29 август, като информация за ситуацията е изпратена и до министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, до кмета на Варна Иван Портних и до ръководителя на ВиК-Варна инж. Валентин Вълканов.

В сигнала ВиК операторът изразява притеснения относно работата на пречиствателната станция в курорта. Министър Нено Димов е извършил проверка на място, като още снощи са взети проби от водите. Очаква се резултатите да бъдат готови в рамките на 7 дни.

"Вероятно ще бъде взета и втора проба, а в този период от време ще имаме и информация от гледна точка на околната среда каква е ситуацията с пречиствателна станция", добави министър Димов.

Управителят на ВиК-Варна е заявил, че станцията в Златни пясъци работи в нормален режим предвид лятното натоварване, а през есента ще бъде ремонтирана и капацитетът й ще бъде разширен.