Цветан Славейков Цветанов, в качеството си на управител на "Мегаинвест-холд" ЕООД, не е изпълнител, подизпълнител и партньор в реконструкцията на пътната отсечка край Своге, където на 25 август при катастрофа на автобус загинаха 17 души - нито пряко с компанията, която притежава и управлява, нито чрез изпълнители (общи работници), нито чрез своя техника.

Това посочва Цветанов от първо лице в отговор до медиите във връзка с публикации от последните дни, в които, по думите му, некоректно се намесва името на фирмата, която управлява и на която е собственик, с отговорност по изпълнението на проект, обхващащ отсечката от пътя, на който се случи злощастният инцидент, цитиран от БТА. 

В писмото на Цветан Цветанов пише, че казаното от него е констатирано и от направената проверка от компетентните органи днес. По-рано бе съобщено, че следствените власти, разследващи причината за трагичния инцидент край Своге, са влезли в офисите на "Мегаинвест Холдинг". Ден по-рано същото се случи и с "Трейс Груп Холд", които са основният съдружник в обединението "Трейс Своге" ДЗЗД, спечелито търга за реконструкция на пътя. Проверката е била възложена от главния прокурор.

"Не бихме могли да коментираме естеството и характера на действията, както и резултатите към този момент", каза Бисерка Стоянова от Националната следствена служба, цитирана от БТА. 

По думите й са били извършени планираните действия, както и че е имало пълно съдействие от страна на фирмата.

Отсечката от пътя, на която се случи злополучният инцидент, е реконструирана от "Трейс Холд Груп" АД, която е водещ партньор в Обединение "Трейс Своге", посочва управителят на "Мегаинвест-холд" Цветан Цветанов. Като водещ партньор, съгласно Договор за споразумение, "Трейс Холд Груп" АД е извършвала кореспонденция с Агенция "Пътна инфраструктура", а ръководител на обекта е Бисер Иванов - представител на обединението.

Цветанов подчертава, че по отношение на изпълнявания от "Мегаинвест-холд" рехабилитиран участък, той е изпълнен изцяло по стандартите и изискванията, приет с приемателна комисия, издаден Акт 16 и Удостоверение за добро изпълнение. Не се посочва кой е този участък от трасето. 

Твърдението, че фирмата на Цветанов, който през 2013 г. е бил водач на листата на ДПС в Монтана, е полагала асфалта в участъка, където стана катастрофата, дойде от Антикорупционния фонд. Оттам се позовават на решение на Плевенския районен съд по жалба срещу изпълнителите на рехабилитацията на друг участък от същия път заради пътен инцидент от 2012 г. По делото служители на "Мегаинвест-холд" са свидетелствали, че са полагали асфалт, но става дума за друга отсечка (настилката в злополучната част от трасено е полагана през 2014 г. по данни на институциите и на "Трейс Груп" - б.р.). Решението на съда в крайна сметка е било в полза на "Мегаинвест-холд", показа проверка на Клуб Z вчера.