Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

875 години от основаването на източногерманския град Кемниц – един достоен повод за отбелязването му в неделя. Това е третият по големина град във федерална провинция Саксония след Лайпциг и Дрезден. Но вместо тържество денят се превърна в позор. Сблъсъците между неонацисти, расисти и опонентите им продължиха и вчера, злите духове все още не са укротени.

По данни на полицията сред ранените са българин, афганистанец и сириец, но имената им не се съобщават. Има и един загинал германец на 35 години, издъхнал при нападение с нож.

Безумието, вещаещо трагедия, започна в неделя вечерта, когато многохилядно шествие премина през центъра на Кемниц, преименуван по времето на комунизма в Карлмарксщат (Град Карл Маркс).

Участниците в шествието всъщност се изправиха срещу над 1000 десни екстремисти, които вдигаха ръце в хитлеристки поздрав, нападаха мигранти, атакуваха дори полицаи и крещяха:

"Ние сме народът!" и "Вън чужденците!" 

Така се стигна до сериозни сблъсъци между двата лагера.

Правителственият говорител Щефен Зайберт окачестви случващото се като "лов на вещици срещу хора с мигрантски произход", както и като "опит да се всява страх".

Снощи се стигна до поредната ескалация на напрежение. Над 1000 демонстранти – представители на крайната десница и на крайната левица, преминаха през центъра на града. Полицията съобщи за тежко ранени от фойерверки и хвърляне на бутилки и камъни. Наложи се срещу буйстващото множество да се използват водомети.

Малко преди 20 ч. снощи стотици десни екстремисти нападнаха полицейския кордон с крясъци:

"Свобода! Социална и национална спаведливост!

Звучи добре, но посланието на неонацистите е друго –

"Чужденците вън! Германия на германците!"

Михаел Кречмер, премиерът на федералната провинция Саксония, на чиято територия се намира Кемниц, заяви:

"Отвратително е, когато десни екстремисти зоват към насилие."

Реагира и вътрешният министър на най-голямата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия с население от 18 милиона Херберт Ройл:

"Не бива да допускаме десни екстремисти да маршируват из градовете ни и да зоват за лов на вещици срещу чужденци!"

Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер все още пази мълчание, което провокира общественото недоволство.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

добре де

А какво е правила противниковата страна. Не четем нищо за това. Со кротце со благо и малко кютек, не е излишен днес в Германия когато става въпрос за емигрантите. Все пак прави впечатление че това става в бившата ГДР.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.