875 години от основаването на източногерманския град Кемниц – един достоен повод за отбелязването му в неделя. Това е третият по големина град във федерална провинция Саксония след Лайпциг и Дрезден. Но вместо тържество денят се превърна в позор. Сблъсъците между неонацисти, расисти и опонентите им продължиха и вчера, злите духове все още не са укротени.

По данни на полицията сред ранените са българин, афганистанец и сириец, но имената им не се съобщават. Има и един загинал германец на 35 години, издъхнал при нападение с нож.

Безумието, вещаещо трагедия, започна в неделя вечерта, когато многохилядно шествие премина през центъра на Кемниц, преименуван по времето на комунизма в Карлмарксщат (Град Карл Маркс).

Участниците в шествието всъщност се изправиха срещу над 1000 десни екстремисти, които вдигаха ръце в хитлеристки поздрав, нападаха мигранти, атакуваха дори полицаи и крещяха:

"Ние сме народът!" и "Вън чужденците!" 

Така се стигна до сериозни сблъсъци между двата лагера.

Правителственият говорител Щефен Зайберт окачестви случващото се като "лов на вещици срещу хора с мигрантски произход", както и като "опит да се всява страх".

Снощи се стигна до поредната ескалация на напрежение. Над 1000 демонстранти – представители на крайната десница и на крайната левица, преминаха през центъра на града. Полицията съобщи за тежко ранени от фойерверки и хвърляне на бутилки и камъни. Наложи се срещу буйстващото множество да се използват водомети.

Малко преди 20 ч. снощи стотици десни екстремисти нападнаха полицейския кордон с крясъци:

"Свобода! Социална и национална спаведливост!

Звучи добре, но посланието на неонацистите е друго –

"Чужденците вън! Германия на германците!"

Михаел Кречмер, премиерът на федералната провинция Саксония, на чиято територия се намира Кемниц, заяви:

"Отвратително е, когато десни екстремисти зоват към насилие."

Реагира и вътрешният министър на най-голямата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия с население от 18 милиона Херберт Ройл:

"Не бива да допускаме десни екстремисти да маршируват из градовете ни и да зоват за лов на вещици срещу чужденци!"

Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер все още пази мълчание, което провокира общественото недоволство.