"Ние наистина много добре се справяме... след това."

Това призна пред бТВ вътрешният министър Валентин Радев. Той обясни, че реакцията на държавата след катастрофата в Своге е била добра. Вчера на заседанието при премиера Бойко Борисов обаче се говорело "какво правим преди това, какво да подобрим, за да не се  случва тази война по пътищата".

Радев обясни, че МВР многократно е подавало сигнали за участъка, в който стана тази тежка катастрофа. Фирмата обаче не е реагирала адекватно.

"МВР има 3 или 4 сигнала точно за този участък. Държавата не може да се намеси в периода, когато има гаранции", каза Радев.

Той поясни, че шофьорът на автобуса досега не е имал тежки провинения, но е имал такива, свързани с превишена скорост.

Радев каза, че вече е пратил специалисти в Унгария и Германия, които да видят какви мерки се вземат в тези държави за безопасност по пътищата. Той изтъкна, че в Унгария жертвите от катастрофи са с 1/3 по-малко от тези в България.

"Всяка сутрин броя колко са жертвите", призна Радев.

Той коментира и инцидента, в който е участвал бащата на президента Румен Радев, за който има съмнения, че е имало опит да бъде прикрит.

Според вътрешния министър е подходено "неграмотно, некомпетентно". Той изтъкна, че на местопроизшествието е имало и политическо лице - местен лидер на БСП.

"Стои там, разговаря с тях, много време продължава случаят", каза Радев.

Според него има съмнения, че данните се подменят и се наказва невиновният - човекът с инвалидна триколка, блъснат от бащата на президента.

"Поне двамата да бяха наказани", каза Радев.